TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

05.04.2017.
Kampanja ˝Nove ženske inicijative˝:
Maloljetničke trudnoće spriječiti edukacijom
“Maloljetničke trudnoće-poraz zajednice” naziv je kampanje koju će u aprilu realizovati Udruženje “Nova ženska inicijativa” i Fondacija za osnaživanje žena BiH u Tuzli, najavljeno je na današnjoj press konferenciji u Hotelu Tuzla.

Tuzlarije


Naime, cilj kampanje je ukazati na problem maloljetničkih trudnoća koje su u porastu, ukazati na posljedice, ali i šta je potrebno da društvo u cjelini uradi na prevenciji.Kako nam je kazala Amela Hajvaz, predsjednica Nove ženske inicijative, aktivnosti u okviru ove kampanje počinju 8. aprila kada će biti organizovan trening o pravima žena, a sve to u saradnji sa Fondacijom "Cure" iz Sarajeva.

- Ono što je vrlo značajano jeste da ćemo 15. aprila (subota) u centru grada održati uličnu kampanju #PreranoJe u kojoj će biti uključeni volonteri Asocijacije srednjoškolaca BiH lokalni tim Tuzla. Cilj nam je da podjelom letaka ukažemo na poražavajuće podatke kada su u pitanju maloljetničke trudnoće u našem gradu. Također, stavit ćemo akcenat i na to šta mi kao zajednica možemo uraditi da ne dođe do tih maloljetničkih trudnoća - kazala je Hajvaz za Tuzlarije.

Dodala je da će pomenute letke članice NŽI inicijative dijeliti i u osnovnim i srednjim školama, kako bi se i učenici upoznali sa ovom problematikom.

Za 19. april planirano je održavanje okruglog stola na kojem će se razgovarati na ovu temu. Pohvalno je da se i Ministarstvo zdravstva na čelu sa ministrom Bahrudinom Hadžiefendićem uključilo u cijeli ovaj projekat.

- Pozvali smo i predstavnike Zavoda za javno zdrastvo Tuzlanskog kantona, zatim ginekologa, glavnu medicinsku sestru ginekološkog odjela Doma zdravlja Tuzla i tako dalje. Planirano je da sa ovog okruglog stola pošaljemo dvije inicijative. Prva će biti prijedlog o otvaranju savjetovališta za adolescente pri Domu zdravlja, dok će druga inicijativa biti da se uvede fakultativni predmet u nastavu na temu seksualnog odgoja - dodala je Hajvaz.

Tuzlarije


Tuzlarije


Osim pomenutog, na današnjoj press konferencijie najavljeno je i obilježavanje "Majčinog dana“ u mjesecu maju po čemu je Nova ženska inicijativa i prepoznata jer su prvi u BiH koji slave taj dan.

Više o planiranim aktivnostima za naš portal govori Alisa Salković, predsjednica Upravnog odbora NŽI.S.P.