TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

08.04.2017.
Učenici OŠ ˝Husino˝ obilježili Svjetski dan zdravlja
Lijepom riječju i osmijehom do zdravlja

Svake se godine 7. aprila obilježava Svjetski dan zdravlja čime se želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema.

Svjetski dan zdravlja ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javno-zdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Učenici Osnovne škole "Husino" su kroz nastavne i vannastavne aktivnosti učili o značaju i očuvanju zdravlja naglašavajući značaj pravilne i umjerene ishrane, redovitog vježbanja, boravka u prirodi ali i značaju prijateljstva, pozitivne komunikacije-lijepe riječi i osmijeha za zdravlje.

S puno ljubavi, truda i osmijeha izradili su čestitke za zdravstvene radnike koje su jučer i uručene. S učiteljicama su prošetali do mjesne ambulante i apoteke i ljubaznim domaćinima uručili čestitke, pročitali poruke zahvalnosti za njihov svakodnevni rad i trud na očuvanju zdravlja, iskoristili priliku da na postavljena pitanja, o očuvanju zdravlja, dobiju i odgovore.


Za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je kao tema globalne kampanje odabrana depresija, s glavnom porukom „Depresija: razgovarajmo“ (engl. Depression; let’s talk). Cilj je osvijestiti sve ljude da ukoliko prepoznaju kod sebe, svojih najbližih ili u svom radnom i životnom okruženju osobe koje boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć.


Zajednički mentalni poremećaji (depresija i anksiozni poremećaji) su u porastu u cijelom svijetu.
Mentalni poremećaji se definiraju kao psihološka i biološka disfunkcija, odnosno disfunkcija u ponašanju pojedinca.
Za zaštitu mentalnog zdravlja je važno nekoliko područja djelovanja: podrška roditeljstvu u ranim godinama života, promicanje mentalnog zdravlja u školama, na radnom mjestu, podrška zdravom starenju, skrb za skupine pod povećanim rizikom za duševne poremećaje, prevencija depresije i samoubojstava, prevencija nasilja i upotrebe sredstava ovisnosti, smanjenje društvene izolacije i stigmatizacije oboljelih.

Stigma i diskriminacija koje prate mentalne bolesti, uključujući depresiju, dovode do kasnijeg prepoznavanja problema i odgađaju traženje pomoći, zbog čega liječenje traje dulje, a može doći i do težih posljedica.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije više od 300 miliona ljudi trenutno živi s depresijom.
Depresija je bolest koju karakterišu poremećaji raspoloženja u dužem trajanju, koji utiču na osobnost i sve aspekte života.

Kontinuirani stres, ekonomska i socijalna nesigurnost te generalno nezadovoljstvo životnim okolnostima uzrok su porasta oboljelih od depresije u Bosni i Hercegovini.


"Hvala što brinete o našem zdravlju..." poručili su učenici...

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Da čestitke izmame osmijeh na licima zdravstvenih radnika u našem gradu pomogli su i roditelji zaposleni u zdravstvenim ustanovama i učiteljice koje su ih uručile.

Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Hvala roditeljima na partnerskoj saradnji što nam pomažu da malene đake osnažimo i naučimo kako biti dobri, plemeniti ljudi...kako pokloniti osmijeh i lijepu riječ.

Hvala roditeljima na partnerskoj saradnji što nam pomažu da malene đake osnažimo i naučimo kako biti dobri, plemeniti ljudi...kako pokloniti osmijeh i lijepu riječ.

Amela Petričević