TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

19.04.2017.
Teatar kabare Tuzla:
U četvrtak premijera predstave ˝Nada je san budnih˝
Na sceni Teatra kabare Tuzla u četvrtak će se s početkom u 19 30 premijerno odigrati predstava "Nada je san budnih" u izvedbi dramske sekcije JU KŠC ´´Sv. Franjo´´ Opća gimnazija koja je nastala po motivima teksta ´´Stijena u vodi´´ autorice Winsome Pinnock.

Tuzlarije


Predstava se bazira na drami Stijena u vodi britanske spisateljice jamajkanskog porijekla Winsome Pinnock. Izvorni tekst je površinski fokusiran na život poznate crne novinarke i političke aktivistice, ali zbog univerzalne vrijednosti usmjerenosti na borbu protiv potlačenosti svake vrste, lako je adaptiran te promišljanjima i iskustvom nadograđen da tematizira aktualne teme: prvenstveno socijalno razarajuću pošast emigracije iz naših krajeva, ali i probleme suvremenog društva, kao što su rodna diskriminacija, prekomjerna eksploatacija radne snage, mobbing i dr.

Adaptaciju teksta, izbor muzike i režiju potpisuje mr. umjetnosti Ivana Milosavljević, autorsku muziku: Šejla Hurić i Viktor Knežević, dok je za rad na svjetlu zaslužan Igor Kovačević. Tekst pjesme ´´Kreni novim putem´´ i koreografiju je radila Lejla Dedić a plakat i promotivni letak potpisuje Boris Pejić, profesor.
U predstavi igraju: Elena Divković, Šejla Hurić, Viktor Knežević, Luka Marjanović, Ana Sović, Tea Alibalić, Lejla Dedić, Sara Nukić, Ivana Švabić, Maria Petrović, Ivana Pavić, Sandro Dostica, Gorana Ivić.

‘’Dramska sekcija u Gimnaziji KŠC-a "Sv. Franjo" u Tuzli je jedna od izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti u našem Centru, kojom želimo pružiti našim učenicima mogućnost razvijanja kreativnih sposobnosti i na taj način učiniti proces odgoja i obrazovanja u našoj Gimnaziji intezivnijim u raznim oblastima, koje će im danas-sutra biti od koristi u životu.

Ova sekcija je svakako jedna od uspješnijih, čemu svjedoče i mnogobrojne nagrade,  osvojene  u zemlji i inozemstvu. Same nagrade su plod mukotrpnoga odricanja i truda uloženoga na mnogobrojnim probama pod znalačkim ravnanjem voditeljice sekcije, prof. Ivane Milosavljević.
 
Ovom prigodom zahvaljujem prof. Ivani i svim generacijama učenika, koji su sudjelovali i sudjeluju u ovoj sekciji. Jer su svojim zalaganjem i izvrsnim izvedbama predstava pronosili i pronose ime Katoličkoga školskoga centra "Sv. Franjo" diljem zemlje i inozemstva. Naši učenici na taj način postaju ambasadori našega Centra, Sustava katoličkih škola za Europu, ali i dokazuju kako je moguće odgajati mlade ljude za prave vrijednosti i time svima nama koji smo uključeni u proces odgoja i obrazovanja daju elana da nastavimo još zdušnije obavljati svoj posao i živjeti svoje profesorsko zvanje.’’ Mr. Vlatko Rosić, ravnatelj Centra.