TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

19.04.2017.
Poraz zajednice:
Od 4.000 porođaja u Tuzlanskom kantonu, čak 10 posto su maloljetnice

Broj maloljetničkih trudnoća u našoj zemlji u stalnom je porastu, a tome svjedoči i sve veći broj primljenih maloljetnih lica u porodilišta, ali i broj abortusa. Slaba edukacija o ovom problemu u srednjim školama, nebriga roditelja i izbjegavanje razgovora na ovu temu, neinformisanost, radoznalost, nagovor vršnjaka, samo su neki od razloga ove učestale pojave, rečeno je na današnjem okruglom stolu u Tuzli pod nazivom "Maloljetnička trudnoća poraz zajednice".

Okrugli sto su organizirale članice Udruženja Nova ženska inicijativa, a o ovoj temi govorili su i predstavnici Ministarstva zdravstva TK, Zavoda za javno zdravstvo TK, te ginekolog i viša medicinska sestra Doma zdravlja u Tuzli.

Tuzlarije


- Mi se često suočavamo sa maloljetnicama koje zatrudne, sa djevojkama od 14 do 18 godina. Čak šta više, svjedočimo i problemima gdje djevojke kasno dođu sa trudnoćom, navodno ne znajući da su trudne. Ako su imale seksualni odnos, zasigurno je da su se nekome morale povjeriti - kazala je za Tuzlarije Jasmina Sejdinović, glavna medicinska sestra na ginekologiji u Domu zdravlja Tuzla.

Tuzlarije


Dodala je da su vršnjačke edukacije najbolje rješenje za ovaj sve izrazitiji problem u našem društvu.

- Mladi će se prije jedni drugima povjeriti, tako da od edukovanog mladog čovjeka mogu saznati informacije kao i od odraslih. Svi skupa moramo preventivno djelovati, a jedan od razloga zašto se sve to i dešava u ovo vrijeme je prezauzetost roditelja, a djeca treba da su nam na prvom mjestu - kazala je Sejdinović.

Maloljetnička trudnoća je svakako još uvijek tabu u našem društvu, iako se problem ne smije zanemarivati, prvenstveno zbog zdravlja tih djevojaka i njihove djece.

Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo, kazala je da mi u Tuzlanskom kantonu još uvijek nemamo pouzdane podatke o broju maloljetničkih trudnoća iz razloga što se svi ti podaci ne evidentiraju u zajedničku bazu podataka.

- Informacije koje mi skupimo su iz javnog sektora, tako da nemamo podatke iz privatnih zdravstvenih ustanova koji se odnose najviše na aspekt prekida trudnoća. U ukupnom godišnjem broju porođaja koji se kreće oko 4.000, možemo govoriti oko 10 posto maloljetničkih poroda. Što se tiče prekida poroda taj broj se kreće od 2 do 4 posto u Tuzlanskom kantonu. Bez obzira što nemamo sveobuhvatne podatke, mislim da i ovi procenti dosta govore koliko je maloljetnička trdunoća ipak veliki problem - kazala je Mulić dodajući da ovaj problem iziskuje reakciju kako zdrastvenih ustanova, tako i svih onih koji sa svojim stručnim kompetencijama mogu uticati da se broj maloljetničkih trudnoća smanji.

Amra Habibović, načelnica Službe za zaštitu žena i trudnica u Domu zdravlja Tuzla, kazala je da je u ovoj ustanovi zadnjih pet godina zabilježen podatak o 22 trudnoće koje su završile sa zahtjevom za prekid te trudnoće na prvostepenoj ljekarskoj komisiji.

- U istom periodu uredno je vođeno ukupno 37 maloljetničkih trudnoća, osoba koje su željele da rode djecu. Najteži je pristup maloljetnici koja nije svjesna o čemu se radi, koja želi prekid trudnoće, tu su naravno i nesretni i usplahireni roditelji. Tu onda na scenu nastupa komisija u sastavu dva ginekologa i jedan socijalni radnik. Mi smo također u obavezi da maloljetničke trudnoće prijavljujemo MUP-u, pa su onda i to nezgodne situacije s kojima se susrećemo - kazala je Habibović.

Kampanju Nove ženske inicijative pod nazivom "Prerano je" podržalo je i Ministarstvo zdravstva Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa ministrom Bahrudinom Hadžiefendićem.

Tuzlarije


- Prije svega je pohvalno da je neko progovorio o ovoj temi i problemu koji je sve prisutniji u našem društvu. Trudnoće kod maloljetnica ostaju neprimjećene iz razloga što roditelji često sa svojom djecom odu i prekinu te trudnoće ili te trudnoće rezultiraju rađanjem djece, što na koncu predstavlja problem kada djeca rađaju djecu. Ovu problematiku treba dignuti na institucionalni nivo, pružiti podršku da li kroz Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla ili kroz neku drugu instituciju. Dakle, i tema ovog okruglog stola jeste da idemo u pravcu nalaženja pravog rješenja kako bi ovu pojavu u jednu ruku kontrolisali i u budućnosti smanjili - istakao je Hadžiefendić za Tuzlarije.

Kao rezultat aktivnosti sa okruglog stola, i uličnih kampanja koje su realizirale članice Udruženja "Nova ženska inicijativa" upućene su dvije inicijative za rješavanje problema maloljetničkih trudnoća. Prva je da se otvori Savjetovalište za maloljetnice pri domu zdravlja Tuzla, a druga da se u školama uvede predmet seksualni odgoj, barem kao fakultativni u nastavu, i to prije svega u završnim razredima osnovnih škola i u srednjim školama.

Više o ovoj temi u video izjavama koje su učesnici okruglog stola dali za naš portal.

Amela Hajvaz, predsjednica Nove ženske inicijative:


Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK:


Jasmina Sejdinovic, glavna medicinska sestra na ginekologiji Domu zdravlja Tuzla:


Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva u Vladi TK:


Na kraju okruglog stola je zaključeno da moramo učiniti sve da pomognemo mladim djevojkama da zbog nezrelosti, neznanja, nedovoljne komunikacije sa najbližima, ne snose goleme posljedice. Edukujmo ih, informišimo ih, razgovarajmo sa snjima. Njihova maloljetnička trudnoća je i naš poraz, poručeno je.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.