TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

22.04.2017.
Jučer u JUOŠ ˝Mramor˝, PŠ ˝Dobrnja˝
Obilježen Dan planete Zemlje

Tuzlarije


Jučer je u JUOŠ "Mramor", Područna škola "Dobrnja", na prigodan način obilježen Dan planete Zemlje koji se u svijetu obilježava 22. aprila. Učenici su sa svojim nastavnicima pripremili ekološko-pedagoški program posvećen zaštiti okoliša gdje su recitacijama, igrokazima i raznim porukama skrenuli pažnju na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica zagađenja naše planete.

Pod parolom "Za ljepši svijet posadi jedan cvijet" ekološki savez "EKO- ZELENI" TK na čelu sa prof. dr. Muhamedom Omerovićem donirali su sadnice cvijeća kao i prigodne zahvalnice te publikacije vezane za ekologiju i njeno očuvanje. Gost manifestacije je bio pomoćnik ministra Goran Mišić ispred Ministarstva zaštite okolice TK, koje je u cijelost podržalo ovaj program.

Tuzlarije


Cilj obilježavanja Dana planete Zemlje je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosustavima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Stručnjaci upozoravaju da biljne i životinske vrste izumiru, a životna sredina je dramatično zagađena.

Uz izreku: "Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka", učenici naše škole su poželjeli da svi čuvamo naš jedini dom- planetu zemlju!

Mirsada Baraković