TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

25.04.2017.
Tri nagrade za JU Katolički školski centar ˝Sv. Franjo˝
Na 15. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH održanom u Konjicu dramska sekcija JU Katoličkog školskog centra ´´Sv. Franjo´´ Opća gimnazija Tuzla osvojiila je tri nagrade u kategoriji Srednjih škola.

Tuzlarije


Naime riječ je o nagradama za predstavu ´´Nada je san budnih´´ koja je nastala po motivima teksta ´´Stijena u vodi´´ autorice Winsome Pinnock i koju je režirala mr. umjetnosti Ivana Milosavljević. Predstava je osvojila nagradu za scenski pokret, za adaptaciju teksta i drugo mjesto na Festivalu.

Predstava se bazira na drami "Stijena u vodi" britanske spisateljice jamajkanskog porijekla Winsome Pinnock. Izvorni tekst je površinski fokusiran na život poznate crne novinarke i političke aktivistice, ali zbog univerzalne vrijednosti usmjerenosti na borbu protiv potlačenosti svake vrste, lako je adaptiran te promišljanjima i iskustvom nadograđen da tematizira aktualne teme: prvenstveno socijalno razarajuću pošast emigracije iz naših krajeva, ali i probleme suvremenog društva, kao što su rodna diskriminacija, prekomjerna eksploatacija radne snage, mobbing i dr.

Adaptaciju teksta, izbor muzike i režiju potpisuje mr. umjetnosti Ivana Milosavljević, autorsku muziku: Šejla Hurić i Viktor Knežević, dok je za rad na svjetlu zaslužan Igor Kovačević. Tekst pjesme ´´Kreni novim putem´´ i koreografiju je radila Lejla Dedić a plakat i promotivni letak potpisuje Boris Pejić, profesor.

U predstavi igraju: Elena Divković, Šejla Hurić, Viktor Knežević, Luka Marjanović, Ana Sović, Tea Alibalić, Lejla Dedić, Sara Nukić, Ivana Švabić, Maria Petrović, Ivana Pavić, Sandro Dostica, Gorana Ivić.

- Ove godine sam u dramskoj sekciji dobila nove učenike prvih razreda s kojima mi je bio i izazov raditi i veliko zadovoljstvo. Naime, najprije je kroz moj metodičko-pedagoški pristup, kroz razne glumačke vježbe u radu, bilo potrebno formirati izvjesni osjećaj zajedništva odnosno formirati grupu a potom raditi na individualnosti svakog učenika te razvijati njihove kreativne kapacitete. Mnogo sam sretna što sam upravo kroz ovu aktualnu temu emigracije razvijala, kroz ovu školsku godinu, senzibilnost za glumu kod svakog učenika krenuvši od pojave na sceni, maštovitosti, kreativnosti, govora, glasa, emocija, scenskog pokreta, plesa, svjetla na sceni, muzike na sceni i dr. U ovome su dali podršku i roditelji učenika i škola na čelu s direktoricom Žanom Altumbabić i ravnateljem cjelokupnog centra mr. Vlatkom Rosićem, kojima ovom prigodom i zahvaljujem. Također zahvaljujem i Domu mladih Tuzla koji nam je u nekoliko navrata ustupio prostor za probe, ali i Teatru kabare Tuzla koji je omogućio premijerno izvođenje na svojoj sceni - kazala je Ivana Milosavljević za Tuzlarije.

S.P.