TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

03.05.2017.
Zajedno do ljepše i bolje škole u Šerićima:
Za rekonstrukciju objekta potrebno 127.000KM

Javna ustanova Osnovna škola "Šerići“ je obrazovna institucija koju trenutno pohađa blizu 700 učenika sa područja mjesnih zajednica Suha, Šerići i Priluk (opština Živinice). Objekat centralne škole građen je 60-tih godina prošlog stoljeća i trenutno se nalazi u veoma lošem stanju.

Zbog svega navedenog pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za rekonstrukciju škole. Novcem od oko 127.000 KM trebala bi se uraditi fasada, zamijeniti krov i dotrajala stolarija.

Tuzlarije


Prošle godine su zahvaljujući sredstvima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, renovirane četiri učionice, a ovih dana trebao bi krenuti projekt rekonstrukcije krova za čiju je realizaciju neophodno još 1.000 KM.

- Ukupna vrijednost radova za rekonstrukciju krova iznosi 21.000KM. Mi smo većinu tog iznosa skupili zahvaljujući Opštini Živnice, Fondaciji tuzlanske zajednice, Vijeću roditelja, uposlenicima i mještanima. Uskoro očekujemo i ostatak novca kako bi započeli ove radove - kazala je Henrijeta Kadić, direktorica ove škole.

Tuzlarije


Menadžment škole očekuje pomoć i od Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstva obrazovanje, nauke, kulture i sporta.

- Za zamjenu stolarije potreban je iznos od 77.000Km dok je za rekonstrukciju fasade potrebno 28.000KM. Također, oskudjevamo i sa tehničkim pomogalima koji su potrebni za normalno funkcionisanje nastave. Da imamo jedno odjeljenje više zasigurno ne bismo imali namještaj za sve učenike - dodala je Kadić.

Fondacija tuzlanske zajednice je pored savjetodavno-organizacione podrške građanima u realizaciji ovog projekta obezbijedila i 4.740, 00 KM, što još uvijek nije dovoljno za potpunu realizaciju svih projektnih aktivnosti.

- Uvjereni da samo udruženi, zajedničkim snagama, možemo praviti pozitivne promjene u našim zajednicama, pozivamo sve lokalne filantrope, ali i kompanije i institucije koje žele obezbijediti djeci u OŠ „Šerići“ prihvatljive uslove za nastavu, da u skladu sa svojim mogućnostima i željama daju doprinos rješavanju ovog problema - navode iz Fondacije tuzlanske zajednice.

Sve kompanije i institucije koji žele pomoći realizaciji projekta u vidu donacija u uslugama ili materijalima mogu se javiti na mail: fondtz@fondacijatz.org ili na broj telefona 035 362 831 ili direktno nazvati na broj škole 035 760 221.

S.P.