TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

04.05.2017.
Dječiji hor iz Holandije oduševljen Tuzlom!

Tuzlarije


Proteklih dana Tuzlu su posjetili mališani mješovitog hora iz Edea, malog grada iz provincije Gelderland iz Holandije, kao prvi korak međunarodne saradnje učenika i nastavnika muzike, Tuzle i Edea, Bosne i Hercegovine i Holandije.

Tuzlarije


U organizaciji JU Osnovna muzička škola Tuzla i njenih nastavnika, kao i ljudi altruista naše regije, gostima su obezbjeđene posjete, koncertne aktivnosti, gastronomski turizam i predstavljanje turističkih potencijala grada. Ukratko, jedna sveobuhvatna kulturna razmjena.

Tuzlarije


Naši gosti su ostali oduševljeni količinom pažnje koju su dobili, kako sami opisuju: "ova saradnja je razmjena prijateljstva".

Tuzlarije


Na samom koncertu učenika i nastavnika koji je proizašao kao plod ove razmjene, nastupilo je više od stotinu učenika sa svojim pripremljenim tačkama, gdje se pored djela savremene horske kompozicije čula i stilizovana obrada bosanske sevdalinke "Bembaša" u izvedbi dječjeg hora iz Holandije i zajednička izvedba "Ode radosti" kao simbol jedinstva, bratstva, i kao simbol Evrope.

Tuzlarije


U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra roditelji i posjetioci željni umjetničke muzike su pokazali da u našem gradu i našem kantonu horska pjesma ima svoju publiku!

Tuzlarije


JU Osnovna muzička škola Tuzla i njeni nastavnici se još jednom zahvaljuju svima koji su doprinijeli da ova razmjena prođe na najljepši način, onako kako to samo Bosanci znaju, a to je gostoprimstvo kao ogledalo našeg mentaliteta.

Tuzlarije


Posebnu zahvalnost izražavamo sindikatu Termoelektrane Tuzla, turistička agencija "Golden tours" Tuzla, tržni centar "Etna" Gračanica, cementara Lukavac i gospodinu Lemezović Rasimu.


JU Osnovna muzička škola Tuzla