TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

17.02.2015.
Radionice za osnovce
Učenici OŠ Brčanska Malta odgovorni vlasnici ljubimaca
U sklopu projekta „Zbrinjavanje pasa u Gradu Tuzla“ Fondacija tuzlanske zajednice će održati 10 radionica edukativnog karaktera za učenike šest osnovnih škola sa područja Tuzla. Prva takva radionica je održana u OŠ Brčanska Malta pod vodstvom doktor veterine Ernesa Karića, u ime JP Veterinarska stanica doo Tuzla, Aldine Sejranić, predsjednice Udruženja za zaštitu životinja „Nirina“ Tuzla i volontera koji su angažovani na projektu od strane Fondacije tuzlanske zajednice.

Tuzlarije


Realizirana radionica je bila jedinstvena prilika da se učenici upoznaju sa osnovnim obavezama i odgovornostima ukoliko posjeduju ili žele nabaviti psa. Posebna pažnja je posvećena načinu ponašanja u prisustvu psa, bez obzira da li se radi o vlasničkom ili psu lutalici, odnosno čoporu pasa. Učenici su imali priliku saznati kako reagovati u slučaju da ih napadne pas, kako se brinuti o njima, zašto udomiti psa iz Azila i kako to iskustvo izgleda kada vam ga ispriča volonterka koja je to već učinila.

Veliki odziv učenika viših razreda na radionici u OŠ Brčanska Malta ukazao je da su neki od njih već bili uključeni u istraživanje o ovoj problematici koje su sproveli nastavnici škole. Tako su zahvaljujući angažmanu učenika i nastavnika škole u školskom dvorištu postavljene table kojima se zabranjuje vlasnicima pasa da svoje ljubimce izvode na površine školskog dvorišta, a sve s ciljem očuvanja zdravlja učenika i nastavnika.

Tuzlarije


Tuzlarije


Uz podijeljene edukativne brošure usvojena znanja sa radionce će se prenijeti i ostalim učenicima škole na časovima odjeljenske zajednice. U planu je i izložba kućnih ljubimaca kojom bi se uputio apel vlasnicima da registruju i čipuju svoje ljubimce, a razmatrana je i mogućnost posjetegradskom Azilu za pse.

B.K.