TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

25.03.2015.
Učenici JUOŠ ˝Kreka˝ obilježili dan Downovog sindroma
Tuzlarije


Učenici završnih razreda JUOŠ "Kreka" jučer su obilježili dan Downovog sindroma koji se u svijetu obilježava na prvi dan proljeća 21. mart. Učenici su uz pomoć nastavnice biologije Senade Pezić organizovali radionicu i druženje s učenicima Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, koji imaju Downov sindrom.

Tuzlarije


Radionica je uspješno realizovana a druženje je bilo zaista fantastično i nezaboravno. Time su učenici stekli nova saznanja ali i nove drugove.

Tuzlarije


Da se malo prisjetimo, Svjetski dan sindroma Down obilježava se na prvi dan proljeća, što je prilika da se upozori na značajne poteškoće s kojima se još uvijek u našoj zemlji susreću osobe s Down sindromom i njihovi roditelji.

Tuzlarije


Od 2006. godine 21. marta se obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom.

Tuzlarije


Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprečava normalni tjelesni i mentalni razvoj djeteta.

Tuzlarije


Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog hromozoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Odstupanje se očituje u tome da se tokom diobe spolnih ćelija 21. hromozom kopira tri puta, stoga je i 21.3. simbolično odabran kao datum kada se obilježava Međunarodni dan sindroma Down.

Više fotografija možete pogledati na školskoj facebook stranici OŠ "Kreka" Tuzla

Damir Gazdić, pedagog-psiholog