TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

31.03.2015.
Upis u OŠ ˝Pazar˝ Tuzla
Pozivamo roditelje čija su djeca dorasla za upis u prvi razred da se jave Osnovnoj školi PAZAR, kojima pripadaju prema definiranim upisnim područjima, radi provođenja procedure upisa.

Tuzlarije


Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra tekuće godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi, a u prvi razred školske 2015/2016. godine upisuju se djeca koja su rođena 2009. godine. Zakonom je definirano i da su roditelji dužni da u propisanom roku upišu dijete u osnovnu školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze.

Jedinica lokalne samouprave dostavlja školama spisak djece dorasle za upis u prvi razred.
Na zahtjev škole, nadležni centar za socijalni rad dostavlja podatke koje posjeduje o djeci bez adekvatnog roditeljskog staranja koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih, kao i o djeci štićenicima centra koji pripadaju upisnom području škole, do početka upisa u prvi razred škole. Za upis učenika u prvi razred potrebno je: ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu te izvod iz matične knjige rođenih.

Pozivaju se sva djecu koja su školski obveznici, tj. ona koja do septembra 2015. godine pune 6 godina da u periodu od 01.04.- 07.04.2015. godine od 09:00 do 17:00 dođu u OŠ "Pazar" na upis i postanu đak-prvak.
Na upis je potrebno ponijeti rodni list i ljekarsko uvjerenje.

Potrebno je istači da djeca koja do šeste godine nisu prošla obavezan vid predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od 150 sati, da će se isti za njih realizovati u OŠ "Pazar" od 06. aprila, te stoga molimo roditelje djece da dolasku na upis u školu i popune zahtjev za realizaciju istog.


Direktor škole, Samir Bajraktarević