TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

23.04.2015.
Učenici OŠ ˝Simin Han˝ obilježili Dan planete Zemlje

OŠ "Simin Han" se odazvala pozivu za učešće u obilježavanju Dana planete Zemlje 22.4.2015.godine. Saradnjom sa Ekološkim pokretom "EKO ZELENI" sprovedene su aktivnosti u centralnoj i područnoj školi u Požarnici u peridu mart i april 2015.godine.

Tuzlarije


Planirane su aktivnosti:

-Čišćenje školskog prostora od odpada;
-Uređenje školskog dvorišta zasađivanjem cvijeća i hortikulturalnog rastinja.

Tim povodom su izvedene akcije u našim školskim dvorištima u kojima su pored učenika i nastavnika svojim učešćem doprinijeli i roditelji ali i predstavnici vjerskih zajednica Simin Han i Požarnica.

Tuzlarije


U dvorištu centralne škole zasađene su 33 sadnice ruža koje su donirane od strane gospodina Ratka Banovića (Ekološki pokret "EKO ZELENI").

Na priredbi se pored pročitanog pisma predsjednika „Eko zeleni“ Ratka Banovića „Planeta Zemlja nam je mati“ kojem se iskreno zahvaljujemo, govorilo o značaju šuma, ponovo se pročitao „Ekološki manifest“, poslate su ekološke poruke o brizi koju moramo imati prema Zemlji, izrečene su misli Adriana Andersena o Zemlji te pjesmom „Suze moje planete“ ukazano na potrebe ekološke akcije o očuvanju životne sredine kako na lokalnom tako i na globalnom planu.

Tuzlarije


Osnovni cilj manifestacije je razvijanje ekološke svijesti naših učenika i građana kako bi pravilno shvatili povezanost života u harmoniji sa prirodom. Čovjek svojom neodgovornim ponašanjem ugrožava opstanak na planeti Zemlji što je doprinjelo izumiranju mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta. Zagađivanje vode, zraka, zemljišta uništavanje šuma je doprinijelo globalnim klimatskim promjenama.

Tuzlarije


Eko sekcija naše školi edukuje učenike o odlaganju i reciklaži odpada, štednji vode i električne energije izradom plakata i transparenata kako bi razvili svijest o važnosti očuvanja Zemlje. Na taj način i naše okruženje izgleda ljepše, ugodnije i zdravije za život.

22.aprila 2015.godine održat će se akademija u našoj školi. Planiran je prigodan program koji će biti izveden u 12h. Učenici sekcija će prezentovati svoj doprinos u radu učenicima naše škole i predstavnicima Ekološkog pokreta, zatim će posjetiti i Kuću plamena mira povodom 22.aprila Dana planete zemlje
.
"ČUVATI PRIRODU ZNAČI IZBJEĆI NJEN KRAJ"