TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

05.12.2015.
Niz aktivnosti u OŠ ˝Simin Han˝

I- Posjeta "Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari"

I - Učenici završnih razreda OŠ "Simin Han" na osnovu preporuke MONKS TK i na osnovu saglasnosti roditelja su u petak 20. 11.2015. sa svojim nastavnicima posjetili memorijalni centar u Potočarima.

Tuzlarije


Na taj način odali su počast svim onima koji su izgubili živote prilikom pada Srebrenice 11. jula 1995. godine. Ovom prilikom su poslušali historijski čas i odgledali dokumentarni film o stradanjima u Srebrenici koja je bila zaštičena zona UN. Ponekad su riječi suvišne. Riječima se ne moze opisati nikakva bol, patnja, gubitak, tuga kroz koje je prošao nedužni narod. Slike govore vise od rijeci.

Ovako nezapamceno zlo neka se nikome ne desi. Tom prilikom posebno ih je potreslo podsjećanje da su među žrtvama bila i mnogobrojna djeca njihovog uzrasta i mlađa. Ovoj djeci uskraćeno je osnovno pavo- pravo na život. Ova posjeta ujedno je bila i način da se obilježi međunarodni Dan dječijih prava.

20. novembar u svijetu se obilježava kao međunarodni Dan dječijih prava što je od 1989. godine potaknula Organizacija ujedinjenih naroda. Njime se želi senzibilizirati javnost i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Na ovaj dan na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata na najsiromašnijim područjima našega planeta, jer UNICEF ima tu odgovornost: govoriti o pravima djece tamo gdje su ona zanijekana, te govoriti o uspješnoj praksi, kako bi se svijetu reklo što treba činiti u odgoju novih naraštaja koji trebaju biti potpuno svjesni vlastitih prava.

Djeca su najosjetljivija skupina koja treba zaštitu, a čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima. Svake godine, organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava. Dječja prava temelj su izgradnje naprednog društva! Nažalost, postoje milioni djece na svijetu kojoj su uskraćena osnovna životna prava.


II - Edukativna radionica

U ponedjeljak, 30.11.2015. godine, Fondacija tuzlanske zajednice je u našoj školi u okviru projekta "Zbrinjavanja pasa u Gradu Tuzla-Faza II" održala edukativnu radionicu. Radionica je održana u saradnji sa Veterinarskom stanicom Tuzla i Udruženjem za zaštitu životinja "Nirina" Tuzla.

Tuzlarije


Ova edukativna radionica je bila jako dobro prihvaćena od strane učenika naše škole jer je prilagođena njihovom uzrastu sa zanimljivim i korisnim predavanjima o odgovornom vlasništvu, načinima ponašanja u prisustvu psa, te informacijama o tome kako se ponašati kada sretnete psa lutalicu.

"Uz pomoć volontera i članova Udruženja za zaštitu životinja "Nirina" želja nam je da ljubav prema životinjama prenesemo i na djecu, da ih naučimo kako biti siguran, te da ih u ranoj dobi uputimo da bolje razumiju potrebe životinja" naglasila je Selma Memišević, koordinatorica projekta.


III - Obilježen 3.decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Učenicima naše škole, koji su uključeni u inkluzivni program rada, uručeni su prigodni poklon paketi kao znak podrške od strane zajednice u kojoj se nalaze.

Tuzlarije


Ideju za ovakav način podrške i obilježavanja današnjeg dana od strane defektologice, pedagogice i direktora naše škole nesebično su prihvatili učenici sa svojim roditeljima. Pokazali su i ovaj put da su spremni podržati svaku ideju koja će obradovati i usrećiti one kojima je podrška potrebna.

Zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli da današnji dan za ovu djecu bude poseban i što smo makar na trenutak podijelili osmjeh i trenutke sreće sa osobama kojima je potrebna pomoć, razumijevanje i podrška društva u kome živimo.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. Decembra. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom potaknutog od strane Ujedinjenih naroda 1992. godine je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarivanja svih prava koje osobe sa invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Učenici naše škole su i ove godine pokrenuli humanitarnu akciju "Jedno dijete, jedan slatkiš" za učenike Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Izradom plakata, afiše i podjelom poklon paketa učenicima sa posebnim potrebama naše škole, članovi sekcije "Podržimo inkluziju" su obilježili ovaj dan u našoj školi.

Učenice Vijeća učenika, a ujedno i članice sekcije zajedno sa pedagogicom Senadom i defektologicom Selmom posjetile su Zavod u sklopu "Dana otvorenih vrata" gdje su uručile poklon pakete, družile se i učestvovale u kreativnim radionicama, igri i plesu koje su pripremili učenici Zavoda.

Predstavnici naše škole ujedno su se odazvali prijemu koje je organizovalo Udruženje građana Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos" zajedno sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom sa područja TK i time pružili podršku u njihovom daljem radu.

Zahvaljujemo se učenicima, roditeljima i nastavnicima naše škole koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji.

Info-sluzba skole