TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

29.02.2016.
Održano predavanje o međuvršnjačkom nasilju
JUOŠ ˝Simin Han˝ korak ispred drugih

I pored redovnih svakodnevnih aktivnosti koje se sprovode u školi u cilju postizanja što sigurnijeg okruženja za učenike, u povodom obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasija, u našoj školi održano je predavanje za učenike i nastavnike JU OŠ "Simin Han" od strane pripadnika Ministarstva Unutrašnjih poslova TK.

Tuzlarije


Ovaj vid prevencije i način rada je dogovoren sa menadžmentom škole, a sve u cilju preventivnog djelovanja i smanjenja vršnjackog nasilja u osnovnim školama. Tema predavanja bila je "Maloljetnička delikvencija, vršnjačko nasilje i nasilje u porodici". Edukacija je u sklopu Operativnog plana MUP-a TK, Uprava policije Tuzla, na sprovođenju preventivnih aktivnosti na suzbijanju maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici u osnovnim školama na području TK.

Tuzlarije


Predavanjem su obuhvaćeni učenici završnih razreda, tj. 8. i 9. razreda osnovne škole. Pripadnici Odjela za maloljetničku delikvenciju, nasilje u porodici i vršnjačko nasilje, Amra Kapidžić, Borislav Rakulj i Enver Hodžić, putem prezentacije, razgovora sa učenicima te primjerima iz prakse, educirali su i pravilno informisali učenike i nastavnike o pravima i obavezama vezanim za maloljetničko prestupništvo (krivično-pravni aspekti ), vršnjačko nasilje i suzbijanje nasilja u školama, krivična djela na štetu djece i maloljetnika, zloupotreba djece putem interneta, te lažne dojave o posta

Tuzlarije


Cilj edukacije jeste poboljšanje sveukupne sigurnosti učenika i nastavnika u obrazovno-vaspitnim ustanovama na području TK.
Pozivamo i sve druge institucije i organizacije da se uključe u ovakav vid prevencije koji će učiniti sigurnije okruženje, prije svega učenicima, a i ostalim sudionicima u školi i školskom okreženju.

Priredio(la): Info-služba škole