TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

09.06.2016.
Preporodov konkurs “Bosansko kraljevstvo”:
Nagrađena učenica Ana Marija Ventić i nastavnica Mersija Sarajlić iz OŠ ˝Sjenjak˝
Konkurs BZK Preporod za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih škola na temu “Bosansko kraljevstvo” bio je prilika da se kroz literarne i likovne radove, pročitaju i vide vidimo učenička promišljanja o njihovoj domovini, državi, zemlji Bosni kroz vijekove.

Tuzlarije


Aktivi nastavnika i pojedini profesori, učitelji i nastavnici razredne i predmetne nastave maternjeg jezika i likovne kulture, pokrenuli su i intezivirali interes učenika za obradu teme “Bosansko kraljevstvo”.

Članovi Žirija za odabir najboljih literarnih radova bili su: Bisera Alikadić, Mirsad Bećirbašić, Almedina Čengić i Mirzana Pašić Kodrić, a Žirija za ocjenu likovnih radova: Mirsada Baljić, Jasminko Mulaomerović i Mušo Šahman.

U kategoriji literarnih radova: prva nagrada se dodjeljuje radu Abdurahmana Zukića, učenika IX2 razreda OŠ “Aleksa Šantić”, Sarajevo, druga nagrada se dodjeljuje radu Ane Marije Ventić, učenice VIIIb razreda, OŠ “Sjenjak” Tuzla, a treća nagrada radu Hidajete Gosto, učenice IXa razreda OŠ “Omer Maksumić” u Podveležju kod Mostara.

U kategoriji likovnih radova prva nagrada pripala je učenicima Alminu Begluku, Emmi Fišić, Evelinu Habibiji, Emini Hebibović, Zerini Kadić, Džani Macić, Hani Macić, Meliki Mujala, Muhamedu Mustafiću, Rizahu Mustafiću i Ameru Turkoviću iz “Prve osnovne škole” u Konjicu, druga nagrada pripala je radu Elvedina Mujkića, učenika VI4 razreda OŠ “Hašim Spahić” iz Ilijaša, a treća nagrada radu Iman Purišević, učenici IX1 razreda OŠ “Hasan Kikić” iz Sarajeva.

Organizator Konkursa i žiriji su ocijenili i nastavnice i nastavnike koji su se istakli u realizaciji Konkursa. Žiri za literarne radove priznanje dodjeljuje Elmedini Biber, nastavnici u OŠ “Aleksa Šantić” u Sarajevu, Mersiji Sarajlić, nastavnici u OŠ “Sjenjak” u Tuzli i Fahiri Alić, nastavnici “Sedme osnovne škole” u Gornjem Rahiću – Brčko Distrikt.

Posebno vrijedan angažman u likovnim dijelu Konkursa ove godine su pokazali: Meliha Mustafić, nastavnica “Prve osnovne škole” Konjic, Safija Beširević, nastavnica osnovnih škola “Hašim Spahić”, “Srednje” i “Podlugovi” u Ilijašu i Fatima Prohić, nastavnica OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u Sarajevu.

Izložba dječijih radova i uručenje nagrada bit će uprilična u Galeriji “Preporod”, u petak, 10. juna u 14. sati.

Priredio(la): Agencija Fena