TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

22.09.2016.
Učenici OŠ ˝Husino˝ obilježili Dan bez automobila
Prvo spontano organizovanje "Dana bez automobila" počelo je za vrijeme naftne krize 1970. U pojedinim evropskim gradovima organizovan je "Dan bez automobila" početkom devedesetih godina prošlog vijeka. 

Tuzlarije


Evropska komesarka za životnu sredinu Margot Wallstrom pokrenula je akciju Evropski dan bez automobila – European Car Free Day 1999. godine kao pilot projekat EU kampanje "In town without my car" - "U grad bez mog auta". 

Evropski (međunarodni) dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. septembra dijelovi gradova zatvore za automobile. 
Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim ulicama i putevima u pokušajima da se smanji korištenje automobila na gradskim ulicama, smanji zagađenje i time doprinese razvoju ekoloških uvjeta života.

TuzlarijeMeđunarodni dan bez automobila, kao značajan EKO datum, učenici Osnovne škole „Husino“ sa svojim nastavnicima, a uz podršku direktorice škole obilježili su nizom aktivnosti. Pripremljena je tematska izložba likovnih i literarnih radova, edukativni pano i EKO poruke. 

Tuzlarije


U pratnji svojih razrednika i pripadnika saobraćajne policije, učenici od I-V razreda sa transparentima i izrađenim znakovima, prošetali su do glavne saobraćajnice s ciljem da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom ili korištenje javnog prijevoza da bi doprinijeli boljem i zdravijem načinu života, te ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi doprinose zagađenju zraka. 

Tuzlarije


Pri povratku u školu, učenicima je, u osunčanom dvorištu pored školskog cvjetnjaka od strane saobraćajne policije podijeljen promotivni materijal radi sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju.

„UVIJEK JE VRIJEME
ZA EKO TEME...“poručili su učenici...radosni i ponosni na svoje male, ali vrijedne „eko korake za spas planete“...