TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

04.12.2016.
U OŠ ˝Mramor˝ obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, u Osnovnoj školi Mramor na incijativu direktorice škole Belme Smajić i predsjednice Vijeća roditelja Selme Džambić upriličeno je predavanje učenicima o prevenciji i borbi protiv AIDS-a. Tim povodom školu je posjetio dr. Denis Žepić, specijalizant infektologije.

Tuzlarije


Predavanje je bilo upoznavanje učenika o samoj bolesti, prevenciji s ciljem podizanja svijesti o ličnoj odgovornosti i motivaciji za prevazilaženje predrasuda i stigme kada je u pitanju ovo oboljenje.Učenici su sa oduševljenjem pratili predavanje i uključivali se postavljajući pitanja dr.Denisu Žepiću.Pored predavanja organizovana je podjela edukativno informativnog materijala.

Tuzlarije


Dr.Denis Žepić navodi da je od osnivanja Savjetovališta registrovano 36 HIV pozitivnih osoba. Prema trenutnoj evidenciji Savjetovališta su 22 osobe, od kojih je 13 na antiviralnoj terapiji. U 2016. godini registrovano je 5 HIV pozitivnih osoba.

Tuzlarije


Posljednjih 5 godina, u Bosni i Hercegovini se u prosjeku registrira 20 do 25 novih HIV pozitivnih slučajeva, što našu zemlju svrstava na listu zemalja sa niskom razinom učestalosti HIV infekcije. Jedan od razloga zašto nema mnogo novih slučajeva HIV infekcije je i nedovoljno podignuta svijest o važnosti testiranja, ali i strah, diskriminacije, kao i saznavanje vlastitog HIV statusa.

Tuzlarije


Ovogodišnjim motom “Ruke gore, za HIV prevenciju” se želi podići svijest javnosti o koristi edukativnog programa i testiranja na HIV. S tim u vezi, dr.Denis Žepić je istakao da ako se bolest na vrijeme detektuje, a liječenje započne u ranoj fazi bolesti, pacijenti zahvaljujući moćnoj antiretroviralnoj terapiji, mogu doživiti duboku starost.Selma Džambić predsjednica Vijeća roditelja