TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

26.11.2020.
Faris Halilović, mladi briljantni muzički umjetnik iz JU Osnovne muzičke škole Tuzla

Od prvih dana pohađanja JU Osnovne muzičke škole Tuzla, učenik IV razreda, Faris Halilović, ostavio je utisak da se radi o dječaku koji uvijek traži više i hoće bolje.
Tuzlarije

Takvim stavom predstavljao je izazov i za svoju nastavnicu Selmu Jahić, koja je tokom održavanja prvih časova primijetila da se radi o učeniku velikih dometa. To se vrlo brzo i ostvarilo kada je već u prvom razredu osvojio laureat na Međunarodnom takmičnju u Istočnom Sarajevu, te drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju u Ugljeviku.

Da to nije slučajnost, mladi umjetnik Faris Halilović pokazao je tako što je nastavio nizati uspjehe i tokom drugog i trećeg razreda.


Da uspješnim učenicima ni vanredni uslovi, pandemija, niti bilo šta drugo ne može stati na put ka njihovom cilju dokazao je Faris koji je učestvovao na takmičenjima u Austriji, Ukrajini, Ugljeviku, Francuskoj i dr. Prošao je etapno takmičenje, te predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom trofeju u Francuskoj.

Samo tokom 2019/2020.g. Faris je osvojio:
Prva nagrada na 5. Internationales Akkordeonfest in Graz 2019, Graz, Austrija, 24.11.2019.;
Pobjednik kategorije na Trećem otvorenom školskom takmičenju u organizaciji JU Osnovne muzičke škole “Markos Portugal“, Doboj, 07.03.2020.;
Zlatna medalja na festivalu “Constellation-20 vs Covid-19. Life goes on!“, Odesa, Ukrajina, juni 2020.;
Laureat III kategorije na XII Međunarodnom festivalu “Dani harmonike“, Ugljevik, Bosna i Hercegovina;
Treće mjesto na Australian International Accordion Championship, Sidnej, Australija, august 2020.;
Zlatna medalja na festivalu “Constellation-2020 Art without borders/Life goes on!“, Kijev, Ukrajina, oktobar 2020.;
15. mjesto na 70. Svjetskom trofeju (Trophée Mondial De Lʹaccordéon – International Open Trophée 12 & Under – Classique), Francuska, novembar 2020.

Pored mnogobrojnih takmičenja Faris je pohađao masterclasove kod uglednih muzičkih imena kao što su Vladimir Murza, Jurij Šiškin, Belma Šarančić i dr.

Na osnovu svega rečenog za ovog mladog umjetnika, svi su saglasni da njegovo vrijeme tek dolazi.

JU Osnovna muzička škola Tuzla je ponosna što iznjedrava talente za svjetsku scenu i time na najbolji način opravdava svoju misiju i viziju.
Osmrtnicama ba