TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

10.02.2015.
U OŠ ˝Solina˝ realizacija Projekta:
„Saniranje šteta od poplava i klizišta“


UNDP i UNICEF su, implementacijom Programa „Saniranje šteta od poplava i klizišta“ koji je finansiran od strane EU, sanirali više školskih objekata na Tuzlanskom kantonu, među kojima je i JUOŠ „Solina“ Tuzla.

Tuzlarije


Naime, na sastanku direktora općine Tuzla sa nadležnima iz Ministarstva, nakon elementarne nesreće, direktori osnovnih škola, među kojima je i direktorica OŠ „Solina“ Mara Ostojić, su obavijestili prisutne i nadležne o štetama nastalim kao posljedica poplava i klizišta. Nadležno Ministarstvo je prikupljene informacije proslijedilo prema predstavništvu EU, UNDP i UNICEF koji su preuzeli implementaciju konkretnih vidova pomoći školama.


Obzirom na proslijeđenu činjenicu da je zgrada škole „Solina“ pretrpjela znatnu štetu, te da je fiskulturna sala zbog prokišnjavanja na granici upotrebljivosti, stručni timovi UNDP-a obilazili su objekat u nekoliko navrata i 20. novembra 2014. su započeli radovi na sanaciji fiskulturne sale, pod njihovim nadzorom. Krov sale je urađen iznova, podignut na kosinu 10% i pokriven limom, zidovi su obloženi stiroporom i fasadom izvana, sa unutarnje strane ostrugani, izgletovani i okrečeni, a donji dio, u visini 2 metra, premazan masnom bojom. Izmijenjena su i polupana stakla ukupne površine 25 m2. Radovi su završeni 17. 12. 2014. s tim što nije izdata upotrebna dozvola prije obilaska stručnoga tima.

U četvrtak, 22. 1. 2015. školu je posjetila predstavnica finansijera (EU) iz Sarajeva, pregledala radove i dala vrlo visoku pozitivnu ocjenu.

Tuzlarije


Ukupna vrijednost izvedenih radova nije poznata, jer donatori ne žele tu vrstu informacija davati u javnost. “Važno je da se djeci pomogne prevazići barem dio teškoća nastalih nakon elementarne nesreće”, kažu,

Također, na upit predstavnika UNDP-a iz Sarajeva, direktorica OŠ „Solina“ dala je podatke o oštećenju namještaja, nakon čega je uslijedila specifikacija namještaja i opreme koji su dodijeljeni Školi.

U petak, 30. 1. 2015. u popodnevnim satima, dovezen je namještaj za 5 učionica, 14 ormara, 16 nastavničkih katedri, 20 nastavničkih drvenih stolica i 16 zidnih zelenih tabli (32 ploče).

Ni ova ukupna vrijednost, za sada, nije poznata, jer je predstavnik UNICEF-a rekao da je to pomoć i donacija, te da informacije o cijenama i iznosima ne dijele sa korisnicima.
Iz UNICEF-a su, u narednom periodu, najavili i pomoć u opremanju fiskulturne sale prijeko potrebnim rekvizitima (lopte, strunjače, kozlić, grede, klupe, mrežica za odbojku, stol, mrežica i reketi za stolni tenis).

I ovim putem se želimo zahvaliti EU i njihovim predstavnicima u našoj zemlji, kao i njihovim partnerima tokom implementacije UNDPI-u I UNICEF-u na prijeko potrebnoj pomoći i nadamo se da ćemo nastaviti uspješnu suradnju i u narednom periodu.

Novinarska sekcija OŠ “Solina”