TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

12.02.2015.
JUOŠ ˝ Slavinovići˝ Tuzla
Održana radionica ˝Ženski razgovori za duži i kvalitetniji život˝

Radionica "Ženski razgovori– za duži i kvalitetniji život" održala se jučer u prostorijama JU OŠ Slavinovići Tuzla u saradnji sa Udruženjem Lingo, i Ginekološkom poliklinikom "Korak do života".
Više od 75 djevojaka – učenica JU OŠ Slavinovići, njihovih majki i osoblja škole sa područja naselja Slavinovići, učestvovale su u aktivnostima edukacijsk eradionice u cilju zaštite zdravlja reproduktivnih ženskih organa gdje se istaklo jako važno preventivno djelovanje u borbi protiv nastanka karcinoma grlića materice i dojke.

Tuzlarije

Kroz edukacijsko predavanje, diskusiju i razgovor, Dr. Suada Tinjić zajedno sa svojim timom odgovorili su na pitanja o zdravlju žena i mladih djevojaka.
Inače se u zemljama Evrope u poslednjoj nedjelji januara obilježava nedjelja prevencije raka grlića materice.

Tuzlarije


U toj nedjelji se održava veliki broj različitih aktivnosti koje imaju zajednički cilj, da promovišu mogućnosti i važnost prevencije raka grlića materice. Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice (ECCA).
Svake godine u Evropi se otkrije približno 55.000 žena, a skoro 25.000 žena umre od ove bolesti. Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena između 35. i 50. godine života. Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je bolest koja se može spriječiti.
Radionicu pripremila i organizovala Arijana Mulabećirović, prof. engleskog jezika.