TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

16.05.2015.
JUOŠ ˝Slavinovići˝ Tuzla
Svečana priredba u povodu 70-tog rođendana
Tuzlarije


Davne 1945.godine naša škola širom je otvorila vrata i primila u zagrljaj prvu generaciju učenika i nastavila raditi taj častan posao narednih 70 godina.

Vođeni svojim odgovornim radom, obrazujući i odgajajući brojne generacije, ne štedeći sebe ni jednog trenutka, ova škola i njeni zaposlenici su uvijek nastojali uputiti učenike na pravi put, pa treba biti sretan i ponosan svako ko je išao u ovu školu.

Tuzlarije


Na rođendanu i svečanoj priredbi prisutni su bili i mnogi gosti; gradonačelnik grada Tuzle Jasmin Imamović, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Tuzle, Rotary Cluba Tuzla 99, UHD "Prijateljice" Tuzla, Web portala Tuzlarije, RTV TK, Druge TV, Izdavačke kuće „Nam", Tuzla, „Deling" Tuzla, „Geting-kop" Tuzla, „Dekor" Tuzla, Bosansko-austrijskog udruženja „Medo", Vijeća roditelja, predstavnici lokalne zajednice i brojni saradnici, i donatori zahvaljujući kojima škola uspijeva da ostvari svoje ciljeve sa posebnim akcentom na razvoj kvalitenog obrazovanja, otvorenosti i demokratičnosti

Na priredbi povodom 70- tog rođendana naše škole učestvovali su učenici od 1. do 9. razreda,

Nakon intoniranja himne i nastupa hora i orkestra JUOŠ Slavinovići program je nastavljen obraćanjem direktora škole Edis Hodžića koji se posebno osvrnuo na postignute rezultate škole u istaknuo značaj jedinstva kolektiva i zajedničkog rada učenika, uposlenika, tehničkog osobalja i izuzetno kvalitetne saradnje sa roditeljima a posebno naglasio značaj rada i učenja jer je to najbolji vid patriotizma i pomaganja našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, našem gradu Tuzli a posebno razvijanju prijateljskih i drugarskih veza među učenicima.

Tuzlarije


Program je nastavljen dodjelom priznanja i zahvalnica za sve koji su doprinijeli i doprinose u razvoju JUOŠ Slavinovići Tuzle kao jedne od najkvalitetnije odgojno-obrazovne ustanove u našem gradu,

Predstavnica Školskog odbora iz reda uposlenika nastavnik razredne nastave Senada Muratbegović je uručila "Plaketu" gradonačeniku grada Tuzle Jasminu Imamoviću, koji se zahvalio na uručenoj "Plaketi" za "Doprinos u razvoju i radu škole Slavinovići" i kroz kratak historjiski osvrt obratio se prisutnima naglašavajući važnost rada, učenja i patriotizma prema svome gradu i Bosni i Hercegovini

Priredba je nastavljenja izvedbom pjesme „Podmoskovske večeri" našeg hora i orkestra pod genijelnim rukovođenjam nastavnike muzičke kulture Hazima Jusufovića.

Tuzlarije


Učenici IIIa odjeljenja su otplesati svoj "Pačji ples" koji su naučili uz pomoć svoje učiteljice Amire Čaušević.

Recitalom „Moja škola" rođendan školi su čestitali učenici Ia pod vođstvom svoje učiteljice Munevere Šestan.

Kako će izgledati kada djeca „Malo više porastu" pokazali su nam učenici Va odjeljenja plesnom tačkom čiju koreografiju je osmislila učiteljica Amira Memišević.

Pošto nam je stiglo proljeće i vratile se ptice selice, na scenu su doletjele najljepše „Bijele rode" IIb odjeljenja sa svojom učiteljicom Dijanom Sprečić.

Priredbu su dodatno dočarali učenici Ib sa svojom scenskom izvedbom „Čokolada" Sve ovo je zakuhala njihova učiteljica Dijana Kovačević.

Tuzlarije


Njemački jezik je postao jako popularan u zadnje vrijeme, pa ako ga do sada niste počeli učiti, vrijeme je da počnete. Pomoć su nam svojom izvedbom pružilii učenici VI b razreda i nastavnica njemačkog jezika Lejla Tešnjaković.

70-ti rođendan nas je podsjetio i na davne 70-te kada je ples bio glavna komunikacija među ljudima. Djelić te atmosfere doživjeli smo kroz izvedbu plesa „Twist again" učenika IVb odjeljenja i njihove učiteljice Senade Muratbegović.

Rode su se vratile, a sa njima i lijepo vrijeme. Ipak, jedan „Reumatični kišobran" tuguje za ponekom kapljicom kiše. Učenici IVa odjeljenja sa svojim učiteljem Ibišević Ahmom pomogli su kišobranu kišobranu da prebrodi svoje muke.

Tuzlarije


Od prvog do petog razreda učenici Vb odjeljenja zajedno sa svojom učiteljicom Arijanom Sadiković njeguju tradiciju i običaje našeg naroda, te kroz pjesmu i igru ukazuju na bogatstvo koje imamo. Svoje folklorne igre često prilagođavaju vremenu u kojem živimo, pa su tako i ovu igru pod nazivom „Dum-daj" izveli su na moderan način

Veselog koraka i vedrog duha scenu su nam ozarila 22 nasmijana lica učenika IIIb odjeljenja koji su nam se predstavili svojom plesnom tačkom. Pripremali su je sa učiteljicom Zemkom Bukvarević, koja je cijelom nastupu dala svoj kreativni pečat.

Tuzlarije


U istom raspoloženju nastavili smo i sa sljedećom plesnom tačkom koja svima poručuje „Budite veseli i uživajte u svakom trenutku!", a pripremili su je učenici IIa odjeljenja sa svojom učiteljicom Mirelom Grbešić.

Naše današnje druženje završili smo nastupom folklorne sekcije u izvedbi učenika viših razreda pod azivom „Bosanske igre", koji su pripremali sa nastavnikom Jusufović Hazimom.

E.H