TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

09.06.2015.
Demant direktora OŠ ˝Tušanj˝ na članak Radio Slobodna Evropa
Bolesne ambicije roditelja
Direktor škole "Tušanj", Mulić Senad, poslao nam je mail u kojem kaže: U skladu sa pravom na ispravak medijske objave, kao i na osnovu Zakona o javnom informisanju Tuzlanskog kantona tražim da se "demant" na članak novinarke Maje Nikolić, pod nazivom "Štele i veze još od školskih klupa: Ko uvodi elitizam među djecu u BiH?", objavljen na stranici Radio Slobodna Evropa, dana 08.06.2015. godine, kao i na drugim stranicama javnog informisanja, objavi u svim sredstvima informisanja.

Tuzlarije


Bolesne ambicije roditelja su i ovaj put napravile “slučaj” koji ne postoji i to sve uz pomoć “profesionalnih novinara” koji se “informišu” samo sa jednog izvora, ne provjerivši tačnost tih navoda.

Istina od “profesionalne novinarke” Radija Slobodna Evropa (M.N.) sam dobio dvije SMS poruke u kojima me poziva da dam izjavu. Nisam pristao jer je Školski odbor tek trebao donijeti konačnu odluku po prigovoru nezadovoljnog roditelja. Istoj novinarki je i saopšten termin održavanja sjednice Školskog odbora nakon čega se ista nije više ni informisala o konačnoj odluci, (lakše je prenijeti šta “bolesno ambiciozni tatica” kaže jer je to prilika da se napravi bum – vijest u ovoj našoj stvarnosti koja je “idealna”), izuzetan profesionalac nema šta. No, ne bih više o tim osobama.

Moja odluka da se oglasim je da, u ime komisije koja se maksimalno potrudila i u interesu svih devet učenika profesionalno izvršila bodovanje, Školskog odbora, koji je takođe pregledao svu dokumentaciju i ponovno izvršio bodovanje, u ime savjetnika Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, koji je podržao rad komisije i uprave škole i u svoje lično ime, demantujem ove NETAČNE NAVODE.
Kratko ću se hronološki vratiti na tok izbora učenika generacije:

- devet učenika je apliciralo na oglas za učenika generacije, a među njima i učenica čiji otac je uložio prigovor. Ovdje želim istaći da sam svjesno napravio prekršaj, a sve u interesu odličnih učenika, tako da sam lično iskopirao dokumentaciju baš ove učenice čiji otac je podnio prigovor i protokolisao pod datumom koji je ulazio u rok za dostavu dokumentacije, iako je rok bio prošao. Njeni roditelji su mi naveli kako je dijete bilo bolesno i nije bilo u prilici vidjeti oglas koji je bio istaknut na vidnom mjestu u školi. Komisija za izbor učenika generacije je Nastavničkom vijeću prezentovala da od ukupno devet učenika, šest učenika nije imalo prepis ocjena od prvog do devetog razreda, smatrajući da će to uraditi zadužena osoba u školi, što su i naveli u svojim prijavama. Nastavničko vijeće je donijelo jednoglasnu odluku da razredne starješine ovih šest učenika zajedno sa sekretarom škole urade prepis ocjena od prvog do devetog razreda i prilože uz njihovu dokumentaciju. O ovom postupku je obaviješten i zaduženi savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona. U prilogu ovog izještaja je i tabela dviju prvorangiranih učenica kao i obrazloženje šta je i kako bodovano. Onaj ko se imalo razumije u Pravilnik o bodovanju za izbor učenika generacije će se moći uvjeriti da su navodi dostavljeni od strane roditelja bili netačni, a od strane uvažene novinarke neprovjereni.

Tuzlarije


Napomena: Prvorangiranoj učenici nisu bodovane sekcije jer ne postoji dokument koji bi to dokazao, iako ta dokumentaciju postoji u školi i logična je s obzirom da je djevojčica išla na takmičenja i ostvarila bodove po tom osnovu. A drugorangirana djevojčica je bodovana pod tačkom b), bez priložene dokumentacije odnosno dokaza da je išla na sekcije, pa i prema toj činjenici ista nije ostvarila veći broj bodova od prvorangirane. U vezi sa navedenim, a uzimajući u obzir činjenicu da smo bodovali prvorangiranu učenicu po osnovu tačke b) sekcije na koje je ista išla, tj. 10 bodova za rad u sekcijama, njen konačan zbir bodova bi bio 155, 66, dok bi drugorangirana zadržala broj bodova od 129, 66.

U ime renomea Javne ustanove Osnovne škole „Tušanj“ u Tuzli, pozivam nadležne institucije da provjere tačnost ovih informacija u školi i pred članovima komisije.Također, upućujem dobronamjeran savjet dotičnoj novinarki da je profesionalno, ako ništa drugo, da se saslušaju obje zainteresovane strane pa da se tek onda pravi „slučaj“.

Lijep pozdrav za sve od strane osobe koja je okarakterisana kao „pobornik“ elitizma i ostalih negativnosti u današnjem društvu.

Mulić SenadVezani tekst:

Štele i veze još od školskih klupa:
Ko uvodi elitizam među djecu u BiH?