TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

10.10.2015.
OŠ Mramor
Održana javna školska debata ˝Stare osobe su aktivni članovi društva˝
Tuzlarije


U srijedu, 7. oktobra 2015. godine, održana je jedna veoma neobična debata u OŠ "Mramor". Neobična, jer je debatni tim naše škole, pod rukovodstvom nastavnica Medine Redžić i Amele Hadžimehmedović, odlučio pozvati stariju populaciju na debatu, posvećenu upravo njima i Danu starih osoba koji se obilježava 1. oktobra. Teza debate glasila je: "Stare osobe su aktivni članovi društva". Debati su prisustvovali i predstavnik Udruženja starih osoba gospodin Bego Kišić, nekoliko članova Vijeća roditelja, Vijeće učenika naše škole, nastavnici, pomoćno osoblje škole, bibliotekar i drugi. Svi su se rado odazvali našem pozivu i svojim prisustvom i diskusijom dali svoj doprinos u podizanju svijesti o potrebi pomoći starim i iznemoglim osobama.

Tuzlarije


S obzirom da se nalazimo u vremenu sebičnosti i nemara, vrlo važno je mlade navići na lijepo ophođenje prema starijima, jer će i oni zapravo doživjeti dob u kojoj će biti zahvalni ukoliko im neko ustupi svoje mjesto u autobusu, pridrži vrata, ponese torbu ili pruži samo lijepu riječ. Zbog toga velika razlika u godinama ne treba da bude prepreka, jer postoji mnogo jača nit koja spaja i koja se može njegovati prijatnim gestama mladih ljudi prema starijima. Članovi debatne sekcije su tokom priprema za debatu sproveli anketu i intervjue unutar mjesne zajednice i pripremili videozapise koje su prezentovali prisutnima u toku debate. Nastavnica Lidija Perkić napravila je divne fotografije sa ovog druženja.

Tuzlarije


Na kraju, uputili su jasnu poruku mladima, ali i starima, da starost ne mora biti tužna i usamljena i da je starost više od bora. Stare osobe predstavljaju riznicu znanja i iskustva i dragocjen resurs u drušvu u kojem žive i treba da se osjećaju vrijednima. Tim povodom izradili smo i afiše, male edukativne letke, pod nazivom "Svako želi dug život, ali niko ne želi da ostari", koje smo podijelili prisutnim gostima.

Tuzlarije


Naše zajedničko druženje nastavljeno je u holu škole, gdje smo za naše "starije" pripremili kafu i kolače. Ovdje su mladi imali ulogu konobara i poslužili naše goste. Učenik naše škole svirao je poznate sevdalinke, ali i narodno kolo, koje je ponovo okupilo i staro i mlado. Bilo je tog dana i drugih lijepih iznenađenja koja pokazuju da je zaista poziv prosvjetnog radnika jedan od najljepših i da se trud koji nastavnici ulože u svoje učenike uvijek isplati. Ovaj prilog završit ćemo još jednom porukom svima nama, a to je: "Još u mladosti trebaš da odsječeš štap na koji ćeš se oslanjati u starosti"!

Debatni tim OŠ "Mramor"