TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

11.10.2015.
OŠ ˝Brčanska Malta˝
Održana 1. Međunarodna konferencija u sklopu projekta ˝Škole za mir˝
Tuzlarije


OŠ "Brčanska Malta" je 28. i 29. septembra 2015. godine, bila organizator i domaćin Prve međunarodne konferencije u sklopu projekta "Škole za mir". Cilj konferencije je bio okupljanje učesnika kako na lokalnoj i regionalnoj, tako i na međunarodnoj razini kako bi se prezentovale dosadašnje aktivnosti i razmjenila iskustva u okviru ovog projekta. Želja nam je da motivišemo škole za aktivno učešće u planiranju budućih aktivnosti kao i nastavak umrežavanja novih škola i organizacija-partnera u okviru ovog projekta.

Tuzlarije


Na Konferenciji je osiguran prostor za otvoreni razgovor i prezentaciju aktivnosti i dobrih primjera iz prakse, koji uz mobilizaciju i uključivanje svih sudionika mogu pridonijeti promoviranju mira, tolerancije, ljubavi i prijateljstva.

Tuzlarije


Na konferenciji su bili prisutni gosti iz Velike Britanije, Srbije i cijele Bosne i Hercegovine. Bila su to dva divna dana edukacije, druženja i zabave. Na kraju konferencije svi sudionici su dobili zaslužna priznanja.


Ukratko o projektu Škole za mir – Schools for Peace

Projekat povezuje učenike i nastavnike tri škole iz tri različite zemlje, Bosne i Hercegovine, Srbije i Velike Britanije: JU OŠ „Brčanska Malta JU OŠ "Brčanska Malta" Tuzla, Bosna i Hercegovina, OŠ „Nikola Tesla“ Novi Sad, Srbija, Clinton Primary School. Kenilworth, Engleska.

Tuzlarije


Bit će organizovan niz aktivnosti koje će učenicima i nastavnicima pružiti mogućnosti da kreiraju zajednička i pozitivna životna iskustva, te na taj način stvaraju ambijent koji će doprinijeti procesu pomirenja, mobilizaciji ličnih i kolektivnih resursa.

Tuzlarije


Kroz različite zajedničke aktivnosti učenici i nastavnici će biti vođeni prema upoznavanju sebe, vlastite različitosti i posebnosti, vlastite kulture i religije, te različitosti i posebnosti drugih, njihove kulture i religije.

Tuzlarije


Krajnji rezultat svih preduzetih aktivnosti je prihvaćanje različitosti i obogaćivanje kroz proces upoznavanja vlastite i drugih kultura i religija.

Istaknuti ljepotu različitosti i poticati ljepotu osobnosti svakog pojedinca je misao koja će nas voditi u radu. 

Lejla Šabanović, prof.engleskog jezika