TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

30.11.2015.
Učenici četvrtih razreda JUOŠ „Novi Grad“
So je naša krv, znoj i suze

Učenici četvrtih razreda JUOŠ „Novi Grad“ Tuzla ove školske godine realiziraju projekat pod nazivom „Istražujemo kulturno-historijsko naslijeđe našeg zavičaja“.
To je bio dodatni motiv da posjete Međunarodnu galeriju portreta Tuzla u kojoj je u novembru mjesecu postavka izložbe „Solana u vremenu“. Takođe, izučavanje sadržaja iz predmeta Moja okolina i saznavanje o rudnim bogatstvima i tvorničkim potencijalima su upotpunjeni ovom posjetom.

Tuzlarije


Cilj same izložbe je ukazivanje na jedinstveno kulturno naslijeđe i dugu industrijsku tradiciju razvoja Solane koja je direktno uticala i na razvoj grada Tuzle, BiH i regiona. Po svojoj strukturi izložba je nadasve edukativnog karaktera jer omogućava putovanje kroz vrijeme, od prvih spoznaja o slanoj vodi, od neolita, antike, srednjeg vijeka, turske i austro-ugarske vladavine, kraljevine i socijalističke Jugoslavije, pa do današnjeg vremena.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je staru Solanu Kreka, Muzej soli sa pokretnim naslijeđem, kompleks slanih bunara sa pumpnom stanicom i solni bunar iz osmanskog perioda nacionalnim spomenikom BiH. Time je odato priznanje proizvodnji soli u Tuzli.

Tradicija solarstva u našem gradu je takva da malo koja tuzlanska porodica nije imala barem jednog člana zaposlenog u Solani ili barem na neki način vezanog za Solanu. Solana živi i radi 130 godina, a radiće i još mnogo godina.
Ponosni smo na našu Solanu, njen istorijat i tradiciju koju ćemo čuvati i njegovati poštovanjem i kupovinom domaćih proizvoda – kažu učenici četvrtih razreda Osnovne škole „Novi Grad“.

Zahvaljujemo se našoj Solani, Galeriji portreta Tuzla i njenom menadžmentu koji su nam upriličili ovako kvalitetnu i vrijednu izložbu.