TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

01.03.2016.
JUOŠ ˝Simin Han˝ - Patriotizam prije svega
Svečanom sjednicom nastavničkog vijeća obilježen Dan nezavisnosti BiH
Intoniranjem državne himne jučer je u našoj školi počela svečana sjednica Nastavničkog vijeća povodom velikog praznika naše domovine.
Direktor škole je prisutne podsjetio na najbitnije činjenice vezane za postanak i opstanak naše BiH, koja i danas prolazi kroz jedan težak period obmana.

Tuzlarije

Tom prilikom se prisjetio svih heroja koji su žrtvovali svoje živote za dobrobit naših Bosanaca i Hercegovaca kao i naših preminulih uposlenika koji su u svom radu nastojali probuditi svijest o patriotizmu i ljubavi prema svojoj domovini poštujući svaku drugu kulturu, vjeru, opredjeljenje, razvijajući slobode mišljenja svakog pojedinca.


Minutom šutnje i učenjem Fatihe iskazano je poštovanje prema onima koji su nas napustili boreći se za slobode u Bosni i Hercegovini.
Direktor škole je poželio sretan Dan nezavisnosti BiH svim građanima, građankama, učenicima, roditeljima i uposlenicima naše škole.


1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovinejoš od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64, 31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99, 44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.
BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

Tuzlarije


Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.
Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika).

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je Odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina treba da bude simbol ponosa njenih naroda, ali i prkos svima onima koji su htjeli da BiH nestane sa ove zemaljske kugle.

Draga naša jedina domovino, želimo ti sretan Dan nezavisnosti, budi nam sretna u svojoj slobodi, progresivna u svojim ciljevima, ponosna na sve one koji su svoje živote dali za tebe, i ne gubi nadu u bolje sutra!
Iskreno od srca svim građanima BiH želimo sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

(info-sluzba škole)