TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

13.04.2016.
JUOŠ ˝Novi Grad˝
Učenici – budući odgovorni i aktivni građani demokratskog društva
Tuzlarije


Program "Projekt građanin" u našoj školi se već godinama uspješno realizira pod mentorstvom profesorice Senade Suljić. Učenici u saradnji sa profesoricom-mentoricom, a uz podršku menadžmenta škole, Nastavničkog vijeća, Školskog odbora, Vijeća roditelja i Vijeća učenika, pokušavaju utjecati na odluke vazane za njihovo odrastanje, školovanje, njihovu budućnost.

Tuzlarije


Tako je bilo i ove školske godine. U okviru nastave građanskog obrazovanja razvija se sposobnost aktivnog i odgovornog uključivanja u javni život putem različitih aktivnosti i obradom različitih tema. Baveći se odabranom temom, učenici su kroz praktičnu nastavu učili o ciklusima javne politike i javnom zagovaranju. Školsko takmičenje, na kojem su učenici prezentovali svoje plakate, portfolije i usmeno obrazlagali temu, održano je 24. marta 2016.g. Prvo mjesto osvojila je naša ekipa, koja je prezentirala temu "Tamna strana interneta".

Tuzlarije


Odabrali smo ovu temu s namjerom da preventivno djelujemo na naše vršnjake, za koje bismo slobodno mogli reći da odrastaju "on-line". Tokom istraživanja, anketiranja, intervjuisanja i svih ostalih aktivnosti, koje smo realizirali u okviru svog projekta, pored pozitivnih strana interneta, otkrili smo i niz "tamnih strana" i željeli pažnju svojih drugara, ali i roditelja, nastavnika, društvene zajednice, skrenuti upravo prema toj problematici. Pri tome smo se trudili da putem javnog zagovaranja djelujemo pozitivno i unesemo promjene u svoju najužu zajednicu (razred, školu, porodicu), a zatim identifikujemo nadležne institucije koje su odgovorne za rješavanje ovog problema, te pokušamo predložiti neka svoja rješenja i utjecati na izmjene postojećih mjera javne politike. Nakon istraživačkog dijela projekta, pristupili smo izradi informativne brošure, koju smo dijelili učenicima naše škole, održali smo korisne radionice i predavanja na navedenu temu, u školi raspisali konkurs za literarni rad na istu temu, proglasili najuspješniji, te preduzeli još čitav niz aktivnosti s ciljem da realiziramo ciljeve svoga projekta.

Članovi sekcije Civitas OŠ "Novi Grad"