TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

04.03.2014.
Održan seminar
˝Katalaksija˝ u Medicinskoj školi Tuzli


Jučer je tridesetak učenika Medicinske škole u Tuzli učestvovalo u sada već tradicionalnom "Katalaksija" seminaru, u organizaciji udruženja "Multi" i pod pokroviteljstvom Omladinske banke Fondacije tuzlanske zajednice. "Katalaksija" seminar je prvi seminar u BiH koji se bavi osnovama ekonomije, sa naglaskom na ideje ekonomskog liberalizma.

Tuzlarije


Učenici Medicinske škole su tokom trosatnog seminara imali priliku slušati o osnovama i kratkom historijatu ekonomije, idejama ekonomskog liberalizma, osnovama prava, te pitanjima u vezi novca. Uz to, učenici su iskazali veliku zainteresovanost za problematiku nepotizma i korupcije, kao i velike stope nezaposlenosti mladih u BiH. Pritom je naglašeno da je korupcija bolest države, a da se nezaposlenost uvijek veže za postojanje tržišnih barijera koje su uglavnom kreirane od strane državnog aparata.

Tuzlarije


"Zaista je fascinantno kako mladi, nekada bolje i od starijih, razumiju neka od osnovnih pitanja ekonomije, poput tržišne pravednosti, vrijednosti i redistribucije bogatstva. Mišljenja sam da su ovakva shvatanja rezultat pozitivnih efekata procesa globalizacije, sa fokusom na moć Interneta", izjavio je Admir Čavalić, jedan od predavača na seminaru.

Nakon predavanja, prisutnima su dodjeljeni prigodni certifikati za učešće na seminaru. Na "Katalaksija" seminarima je u prva dva mjeseca ove godine učestvovalo nekoliko stotina učenika srednjih škola u Tuzli.