TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

30.04.2015.
AMICA EDUCA:
Sportski dan u Osnovnoj školi “Kiseljak“


Kroz projekat „Prekidanje tišine o rodno zasnovanom nasilju“ Udruženje “Prijateljice obrazovanja Amica Educa“ doprinosi prevenciji rodno zasnovanog nasilja kroz informisanje, edukaciju i komunikaciju baziranu na društvenim vrijednostima koje podržavaju jednaka prava i poštovanje prema svim članovima zajednice, bez obzira na njihov spol. Projekat, u trajanju od 10 mjeseci, realizira se u O.Š. Kiseljak, Tuzla.

Tuzlarije


Projekat je finansijski podržan od strane IN Fondacije – Fondacije za socijalnu inkluziju djece i mladih u Bosni i Hercegovini.

Tuzlarije


„Sportski dan“ za učenike O.Š.Kiseljak održan je 28.aprila u saradnji sa školskim osobljem i uz podršku OCSE misije u Tuzli (koji su obezbjedili nagrade za školu, za 11 razreda djece, takmičara u „Igrama bez granica“). Preko 200 djece je imalo priliku da se takmiči u 9 aktivnosti „Igara bez granica“ koje su za cilj imaju promovisanje rodne ravnopravnosti.

Tuzlarije


Sastavni dio „Sportskog dana“ su bile i igre po nazivom „Zamjena rodnih stereotipa“ čiji je cilj preispitivanje rodnih stereotipa, tako što su dječaci preskakali lastiš i vrtili hula-hop, a djevojčice igrale fudbal i natjecale se u natezanju konopca, dok su mališani od 1. do 4. razreda uživali u kreativnom uglu i u „potrazi za blagom“. Na kraju sportskih aktivnosti, svim razredima su dodijeljene diplome i nagrade.

Tuzlarije


Sportski dan bio je samo jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje je Amica Educa implementirala u sklopu ovog projekta.

Tuzlarije


U posljednih 8 mjeseci sa ciljem prevencije rodno zasvnovanog nasilja, 6 mladih, obrazovanih, nezaposlenih ljudi je edukacirano i steklo iskustvo u radu sa djecom, za školsku djecu su održane lutkarske i forum predstave, 11 psiho-edukativnih radionica i druge rodno senzitivne aktivnosti.