TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

12.11.2015.
Mjesec tolerancije u Osnovnoj školi ˝Pasci˝
U Osnovnoj školi „Pasci“ jučer je održana prezentacija projekta „Zanemari razlike“. Učenici ove škole su kroz brojne recitale, likovne radove, debatu i igrokaze obilježili Mjesec tolerancije.

Tuzlarije


Od 16.10 do 16.11 obilježava se Mjesec tolerancije i cilj je da, pozitivne stavove i jasne poruke tolerancije učenici prikažu u kratkom video klipu koji bi poslali inicijativi Supergrađani Supergrađanke kao pozitivan primjer škole sa područja TK i jedine koja se na ovaj način predstavlja .

Svoje stavove, razmišljanja, kritičke osvrte, učenici su iznijeli pred brojnim gostima, koji su također zagovornici uzajamnog poštovanja, uvažavanja i tolerancije.

Posebno zadovoljstvo je istaći, da su manifestaciji prisustvovali i svojim prisustvom pružili podršku predstavnici vjerskog života iz lokalne zajednice, imam džemata u Gornjim Pascima, ravnatelj gimnazije KŠC-a, predstavnici Pedagoškog zavoda TK, ć, predstavnici MIOSA, predstavnici Udruge mladih Par Selo kao i predstavnici Vijeća roditelja škole.

Tuzlarije

Tuzlarije


Veliku pomoć u razradi tema vezanih za toleranciju imali smo iz literature i edukativnih plakata i ostalih materijala koje nam je omogućila TPO Fondacija Sarajevo i njihovi priručnici „ Svjetski etos pod školskim krovom“. Učenici ove škole integrirali su Deklaraciju o svjetskom etosu u svoju debatu i u ostale sadržaje.

- Cilj nam je da naši učenici razvijaju svoje osobne vrijednosti, upoznaju uvjerenja drugih, istražuju o drugim religijama, te postanu aktivni građani našeg društva koji promoviraju pravdu, jednakost, istinoljubivost i poštenje - navode iz ove škole.