TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

24.02.2016.
Stop nasilju
Ružičasti dan u Hemijskoj školi u Tuzli

U svjetlu učestale pojave međuvršnjačkog nasilja, slabije komunikacije među mladima te s ciljem obilježavanja Dana borbe protiv međuvršnjačkog nasilja srednje škole u BiH su pripremile niz aktivnosti.

Tuzlarije


Posebno živo i kreativno danas je bilo u Hemijskoj školi Tuzla. U toku školske godine u ovoj školi se održi desetine radionica, roditeljskih sastanaka, izložbi, humanitarnih akcija a sve u cilju prevencije nasilja, izgradnje humanijih odnosa, njegovanja solidarnoisti i tolerancije.

U povodu Dana ružičastih majica učenici Hemijske škole priredili su radionice, organizirali emitiranje dokumentarnih filmova za učenike i roditelje, te podjelu promotivnog materijala za građane i učenike. Sve aktivnosti vodili su članovi Vijeća učenika uz podršku nastavnog osoblja.

- Naša Hemijska škola iz Tuzle se nopravdano, slabom informiranošću medija i polovično obavljenom poslu pojedinih novinara, prije dvije godine nakon incidenta u blizini naše škole, našla na udaru i „etiketirana“ je kao „opasna škola“. Iako, se slučaj međuvršnjačkog nasilja koji je izazvao buru javnosti, nije ni desio u našoj školi, niti su učestvovali učenici naše škole, svjesni činjenice da je porast nasilja među mladima gorući problem svih nas, uposlenici, menadžment, Vijeće učenika u kontinuitetu i na kreativan način radi na prevenciji međuvršnjačkog nasilja, pa tako je bilo i danas - istakla je pedagogica škole Alma Đedović- Učenici su glasno i jasno poslali poruku „Stop nasilju!“

Tuzlarije


Inače, širom svijeta zadnje srijede u februaru obilježava se u Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Ovaj dan još se naziva Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day.
Sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.
Sutradan, svi dječaci i djevojčice, nastavnici škole obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.