TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

22.10.2016.
Zavod za obrazovanje i odgoj osoba sa smetnjama u razvoju
Posjeta Osnovnoj specijalnoj školi ˝Milke Šobar- Nataše˝ Slovenija

U sklopu planiranih aktivnosti iz GPR-a za školsku 2016/17. godinu uposlenici JU “Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju” Tuzla i uposlenici JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla realizovali su stručnu posjetu Specijalnoj osnovnoj školi “Milke Šobar-Nataše” iz Slovenije.

Tuzlarije


Ovo je bio nastavak dugogodišnje saradnje između JU “Zavod”Tuzla i JU OŠ Milke Šobar-Nataše Črnomelj kojoj se ove godine pridružila i JU “Centar” Tuzla.
Tokom posjete održani su stručni sastanci, obilazak škole, obilazak Centra za rehabilitaciju i profesionalnu orjentaciju odraslih. U sklopu nastavnog procesa naši uposlenici upoznati su sa specifičnostima programa, metodologijom i tehnikama rada.

Tuzlarije


TuzlarijeTakođer, upoznati smo sa savremenim nastavnim sredstvima i pomagalima koje oni svakodnevno koriste u svom radu sa učenicima sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Poseban utisak na sve ostavila je praktična upotreba 3D tehnologije na časovima informatike i tehničkog odgoja te upotreba različitih softvera u radu sa učenicima koji imaju govorne i intelektualne teškoće.


Ovo je bilo u svakom slučaju pozitivno životno iskustvo koje je kod starijih kolega probudilo nostalgiju iz prijašnjih vremena kada je organizacija sličnih stručnih posjeta unutar naše države i van nje bila svakodnevnica, a kod mlađih kolega probudilo je motivaciju i želju za uvođenjem dodatnih metoda i inovativnosti u njihovom svakodnevnom radu. Poseban dio posjete kako smo već istakli činio je obilazak Doma za profesionalnu orjentaciju i rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju.

Tuzlarije


Osobe koje smo sreli tom prilikom su bili nekadašnji učenici JU OŠ Milke Šobar- Nataše koji su nakon završetka ove ustanove usmjereni u neku od praktičnih radionica (izrada praktičnih ukrasnih i drugih radova, sito štampa.…) i zanimanja koji se nude u ovom Domu. Ovaj segment posjete za nas je bio posebno značajan iz razloga što naš kanton još uvijek nema jasno i konkretno riješeno pitanje rada, smještaja i boravka osoba sa smetnjama u razvoju nakon završetka njihovog školovanja.

Kao sastavni dio posjete bile su organizovane i sportske, kulturno-umjetničke i zabavne aktivnosti i iznenađenja što je čitavu posjetu učinilo jako ugodnom, opuštenom i prijatnom.
Cjelokupna organizacija i pozitivna atmosfera koji su vladali tokom cijele posjete bili su pravo osvježenje nakon pritiska i napornog rada iz naše svakodnevnice.

TuzlarijeKoristimo ovu priliku da se još jednom zahvalimo u ime uposlenika JU “Zavod” i JU “Centar” uposlenicima i menadžmentu OŠ Milke Šobar- Nataše Črnomelj na toplom gostoprimstvu, odličnoj organizaciji, stečenim iskustvima i atmosferi koja je vlada tokom našeg boravka u Sloveniji.

N. M.