TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

21.04.2015.
„Poletarac“ Srebrenica, mjesto za svu djecu
Jovanović: Jedina politika u ovom vrtiću je zaštita dječijih prava
Javna ustanova dječiji vrtić „Poleterac“ u Srebrenici je ustanova koja se bavi institucionalnim zbrinjavanjem djece predškolskog uzrasta, promocijom značaja predškolske brige o djeci u smislu njihovog daljeg vaspitanja i obrazovanja.

Tuzlarije


- Trenutno u našoj ustanovi borave 63 korisnika sa područnim igraonicama u Potočarima, gdje borave 23 mališana i područnom igraonicom u Skelanima gdje imamo 20 korisnika – kaže Vesna Jovanović, koja već tri godine obavlja funkciju direktora u ovoj ustanovi.

U matičnoj ustanovi djeca su raspoređena u tri vaspitne grupe počevši od jasličke, preko mješovite srednje i mješovite starije vrtičke grupe.

- To u mnogome govori da se život dešava, da se vraća u Srebrenicu bez obzira na činjenicu da se takve informacije rijetko plasiraju u javnost. O Srebrenici se, nažalost, govori samo o onom drugom, posljedičnom i crnom kontekstu. Vi vidite da ovdje imamo dosta djece i mi, koji smo odgovorni za njih, moramo debelo da se potrudimo da ispoštujemo njihove najbolje interese – pojašnjava Jovanović.

Dodaje da je njenim dolaskom na mjesto direktora u ovom obdaništu bilo zaposleno pet radnika.

- Na sreću, ali i zahvaljujući razumijevanju od strane osnivača i općinskog načelnika Ćamila Durakovića, dobili smo prostor u budžetu da zaposlimo nove ljude, odnosno tri nova vaspitača. Naša potrebe ne ostaju na tom nivou s obzirom da imamo već formirane liste čekanja za septembar. Imamo jednostavno situaciju da se povećava interes roditelja da nam povjere svoju djecu – ističe Jovanović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Ovo obdanište je i dio kampanje UNICEF-a u kojoj se zagovara, lobira i motiviše roditelje da upisuju svoju djecu u obdaništa, obzirom da u BiH, prema nekim pokazateljima, tek 14 posto mališana ide u neku od predškolskih ustanova.

Veliki je broj projekata koje uposlenici ove ustanove namjeravaju da realiziraju do kraja godine, a dosta toga je već urađeno.

- Kao što ste mogli primjetiti na ulazu u našu zgradu, u fazi smo završetka adaptacije dvorišta i uređenja dječijeg igrališta. Ono što je najvažnije jeste i projekat izgradnje novog vrtića koji bi zadovoljio potrebe lokalnog stanovništva. To će biti prvi namjenski vrtić u ovom gradu i to nas zaista sve mnogo raduje – istakla je Jovanović zahvaljujući svima koji pružaju pomoć ovoj ustanovi, a posebno nevladinoj organizaciji „Nova Nada“ iz Norveške koja je u prošloj godini priredila pregršt iznenađenja za najmlađe iz Srebrenice.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ovaj vrtić je dio pozitivne priče iz Srebrenice.

- Mi u ovoj ustanovi njegujemo praksu da ne damo politikama da ulaze u vrtić. Trudimo se da jedina politika kojom se mi ovdje bavimo bude politika zaštite i unapređenja dječijih prava sve djece u Srebrenici – naglasila je Jovanović na kraju razgovora za Tuzlarije.

S.P.