TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

29.04.2015.
Nagradne igra ˝Sat kodiranja˝ u BiH 2014
Resursni centar CPCD-a i partneri ugostili pobjedničke škole
Tuzlarije


U četvrtak 23. aprila 2015. godine, Resursni centar CPCD-a i partneri akcije ugostili su tri pobjedničke škole nagradne igre "Sata kodiranja" u 2014. godini. Ono što je ovaj dolazak dodatno činio posebnim jeste činjenica da je dolazak organizovan na dan kada je širom svijeta, pa i u Resursnom centru CPCD-a, obilježen Međunarodni dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Tuzlarije


Podsjećamo da je u periodu od 8. do 14. decembra 2014. godine obilježena globalna Sedmica kodiranja u kojoj su organizovana 77.432 događaja - Sata kodiranja - sa 74.825.365 učesnika širom svijeta. Bosna i Hercegovina, koja se po prvi put uključila u ovu akciju, je sa više od 15.000 uključenih učenika u 145 škola i nevladinih organizacija ostvarila rekordni uspjeh. Specijalno dizajnirani tutorijali kreirani u cilju približavanja programerskog poziva i sticanja prvih programerskih koraka oduševili su brojne učenike širom Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Pored brojnih promotivnih aktivnosti u cilju uključivanja što većeg broja mladih iz BiH u ovu globalnu inicijativu, Resursni centar CPCD-a pokrenuo je i nagradnu igru za najaktivnije škole, nastavnike i učenike u okviru ove akcije. Uz podršku brojnih sponzora osigurane su vrijedne nagrade za škole i nastavnike sa najvećim brojem uključenih učenika, ali i za same učenike.

Tuzlarije


U februaru 2015. godine proglašene su pobjedničke škole, tj. škole sa najviše realizovanih satova kodiranja u 2014. godini. Sretni pobjednici su:
1. Gimnazija "Meša Selimović” iz Tuzle,
2. MSŠ "Hasan Kikić” iz Gradačca,
3. O.Š. "Deseta osnovna škola Ilidža”.

Tuzlarije


Navedene škole osvojile su nezaboravan dan sa brojnim edukativnim i zabavnim sadržajima za 30 najaktivnijih učenika. Po dolasku učenika iz Tuzle i Gradačca, a koji je podržala Fondacija Schüler Helfen Leben, učenici iz Desete osnovne škole Ilidža zajedno sa gostima iz drugih gradova pogledali su jedan od najnovijih filmova u savremenom multimedijalnom kinu "Novi Grad” u Sarajevu.

Tuzlarije


Nakon filma, učenicima je priređeno iznenađenje u Centru za promociju civilnog društva. Uz prijatnu atmosferu i muziku predstavnicima pojedničkih škola, direktorica CPCD-a Aida Daguda uručila je certifikate o učešću.

Tuzlarije


Nakon dodjele cerifikata učenici zajedno sa svojim nastavnicima imali su čast posjetiti HUB387, a gdje su se upoznali sa najuspješnijim IT kompanijama koje se bave razvojem softvera u BiH. Učenicima su se obratili predstavnici HUB387, inspirirajućim predavanjem o informacionim tehnologijama i prednostima koje ovo zanimanje nosi kako u BiH tako i u svijetu. Pored toga, imali su priliku razgovarati sa uposlenicima različitih IT kompanija, te se direktno upoznati sa poslovima koje obavljaju.

Tuzlarije


Učenici nastavnici pobjedničkih škola iskazali su veliko zadovoljstvo organizacijom, te su se zahvalili cjelokupnom CPCD timu i ostalim partnerima na profesionalnosti i gostoprimstvu.