TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

12.05.2015.
U svim osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona
Najava održavanja ˝Sedmice mira˝

Osnovci (Foto: Arhiva)


Pod pokroviteljstvom MONKS-a TK, a u organizaciji PZTK Tuzla i Kantonalnih i općinskih aktiva direktora osnovnih i srednjih škola TK, treća sedmica maja 2015. godine posvećena je aktivnostima, predstavljanjima, druženjima učenika iz osnovnih i srednjih škola TK u okviru „Sedmice mira“.

Koncepcija sedmice mira
U „Sedmici mira“ organizuju se razne vrste aktivnosti, ne na bazi takmičenja: ko je bolji, nego na postulatima, konceptima Obrazovanja za mir:

U RAZLIČITOSTI JE JEDINSTVO; POGLED NA SVIJET ZASNOVAN NA JEDINSTVU, MOGUĆNOST I SPOSOBNOST IZBORA/NE NAMETATI TAKMIČENJA; KREIRANJE PODRŽAVAJUĆEG OKRUŽENJA; OHRABRIVANJE, A NE KRITIKOVANJE; KARAKTERISTIKE MIROLJUBIVE CIVILIZACIJE; VODSTVO USMJERENO KA JEDINSTVU; BESKONFLIKTNO RJEŠAVANJE SUKOBA, TE OMOGUĆAVANJE UČENICIMA DA SE UPOZNAJU, DRUŽE I VJERUJU JEDNI DRUGIMA.

Školski nivo Predstavljanje rada škole i sekcija: ogledno-ugledni časovi, radionice pedagoga, predstavljanje rada Vijeća učenika, Vijeća roditelja, literarni konkursi, izložbe učeničkih radova, folklor, moderni ples, hor, drama, recital i recitacija, debatna sekcija .... i druge aktivnosti koje predstavljaju rad škola, a također pozvati učenike da predstave svoj individualni talenat, hobi, škole na dobrovoljnoj osnovi odlučuju o vrsti i broju aktivnosti. Informatička sekcija objavljuje za lokalnu zajednicu publikaciju o održanim aktivnostima.

II nivo predstavljanja osnovnih i srednjih škola na području općina Predsjednici općinskih aktiva osnovnih i srednjih škola će, na osnovu uspostavljene saradnje, dogovoriti koje će škole (osnovna i srednja škola) biti domaćini za svaku sekciju. Uključena je i lokalna zajednica: roditelji, predstavnici općine, okruženja.
Škole koje su se već prijavile za domaćine općinskog nivoa:

• Drama, recital i recitacije - osnovne škole općine Tuzla - Osnovna škola „Novi Grad“

• Drama, recital i recitacija - srednje škole općine Tuzla - Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla

• Izložba likovnih radova - osnovne škole općine Tuzla - Osnovna škola „Pazar“

• Općinski nivo-horovi- osnovne škole općine Tuzla - Osnovna škola „Kreka“

• Predstavlanje debatnih sekcija – srednje škole – općina Tuzla Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla

• Izložba likovnih radova i folklor i moderni ples-srednje škole – općina Tuzla – Građevinsko-geodetska škola Tuzla