TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

06.10.2015.
Organizirano takmičenje u čitanju Brajevog pisma za slijepe učenike
Tuzlarije


U okviru projekta "Stvaranje pretpostavki za kvalitetniju podršku slijepim učenicima u inkluziji" finansiranog od Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, 03. oktobra 2015.godine u prostorijama Udruženja građana oštećenog vida Tuzla održano je takmičenje u čitanju Brajevog pisma za slijepe učenike osnovnih i srednjih škola.

Tuzlarije


Aktivnost kojom se obilježava "Dječija nedelja" ima za cilj promociju Brajevog pisma kao osnovnog oblika pismenosti slijepih osoba.

Tuzlarije


Učešće na takmičenju uzelo je pet učenika. Tročlana komisija ocjenjivala je tečnost, tačnost i brzinu čitanja. Za tri prvoplasirana učesnika obezbijeđene su nagrade i diplome.

Tuzlarije


Prvo mjesto osvojila je učenica Srednje muzičke škole iz Tuzle, Almedina Hodžić, drugo Sead Fazlić, Osnovna škola "Humci", dok je treći bio Salkan Delić, učenik drugog razreda Behram-begove medrese Tuzla.

Tuzlarije


Takmičenje je medijski propraćeno od strane Televizije Tuzlanskog kantona. Tom prilikom snimljen je prilog za obrazovnu emisiju "Putokaz". Podršku su pružili Dr.sc. Amela Teskeredžić, vanredni profesor sa Katedre za oštećenje vida, Odsjek Specijalna edukacija i rehabilitacija u Tuzli i Lions club Tuzla.