TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

04.12.2015.
Osnovna škola ˝Pazar˝
Učenici posjetili Međunarodnu galeriju portreta
Tuzlarije


U povodu obilježavanja 130 godina neprekidnog poslovanja, Solana d.d. Tuzla u saradnji sa Međunarodnom galerijom portreta Tuzla je organizovalo prvu multimedijalnu izložbu umjetničkih slika, eksponata, fotografija i video zapisa iz bogatog fundusa Muzeja solarstva Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Cilj izložbe je da se ukaže na jedinstveno kulturno naslijeđe i dugu industrijsku tradiciju Solane koja je direktno uticala na razvoj grada Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine. Namijenjena je širokoj društvenoj zajednici, te je po svom sadržaju prvenstveno edukativnog karaktera.

Tuzlarije


Tuzlarije


Prema reakcijama onih koji su do sada posjetili prisutnih, izložba je okarakterisana kao jedan od najvećih kulturnih događaja u 2015. godini na ovim prostorima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Učenici naše škole su u četvrtak, 4. decembra bili u posjeti ovoj zaista bogatoj i zanimljivoj postavci izložbe „Solana u vremenu“. Treba istaći, da se radi o prvoj multimedijalnoj izložbi koju čine veliki broj umjetničkih slika, eksponata, fotografija i video zapisa iz bogatog fundusa Muzeja solarstva Tuzla. Cilj posjete izložbe je da predstavi kratku retrospektivu duge industrijske tradicije jedne od najstarijih i najuspješnijih BH kompanija današnjice, Solane d.d. Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, veliki broj posjetilaca čine mlađa dobna populacija, te su i učenici Osnovne škole „Pazar“ sa svojim nastavnicima posjetili izložbu koja ima prvenstveno edukativni karakter u pogledu razvijanja svijesti i stjecanja spoznaje o vlastitoj historiji.

TuzlarijeKoristimo ovu priliku da da izrazimo iskrenu zahvalnost osoblju, uposlenicima Međunarodne galerije portreta na iskrenom i srdačnom dočeku nas učenika, te prelijepoj prezentaciji ove znamenite postavke Solarstva.

Osnovna škola "Pazar"