TUZLARIJE - HUMANOST

30.08.2009.
Humanost Tuzlaka na djelu
Uručeni školski ruksaci i pribor za djecu povratnika


Tokom vikenda neformalna grupa građana iz Tuzle realizirala je još jednu humanitarnu akciju za povratnike u Podrinje. Akcije traju od 2003. godine, a naši humanitarci svake godine, između ostalog i za vrijeme mjeseca Ramazana, obiđu i obraduju povratnike.

S obzirom da se bliži početak nove školske godine Tuzlaci su se ovoga puta odlučili da djeci poklone ruksake. Nabavljena su 24 kvalitetna ruksaka koja su opremljena sa svim školskim priborom potrebnim za jednog osnovca. Pored toga za svakog mališana obezbjeđeni su i novi odjeveni predmeti (kačketi, majice, pantole i sl). Za najugroženije porodice kupljeno je i nekoliko ramazanskih hedija u vidu kafe, šećera i sl.



Prva stanica naših humanitaraca bila je mjesto Konjević Polje. Preko posrednika i povratnika Džeme pronađeno je petero djece koja su stanju socijalne potrebe i čiji roditelji nisu u mogućnosti da djeci nabave školski pribor. Ruksaci su uručeni braći Suljić Nedžadu i Dževadu, Hasanović Harisu, Ameli Ibrahimović i Neziri Husejnović. Naknadno je uključeno još dvoje djece iz ovog mjesta, Jusufović Adisa i Muharem.

Školu u Konjević Polju ove godine pohađat će 192 učenika i ovo selo spada u primjer pozitivnog povratka na područje Republike Srpske.

Sljedeća stanica naših humanitaraca bilo je selo Glogova. U prehrambenoj radnji u ovom mjestu napravljeno je dodatnih 15 paketića sa slatkišima, a sve sa ciljem da se pomogne, obraduje i da se pazari u njihovoj radnji.



Ekipa kreće dalje, a konačni cilj je selo Podčauš. Tuzlake je u selu dočekao ahbab Meho koji je izabrao 15 djece sa ovog područja koja su u stanju socijalne potrebe. Ruksaci, pribor i ostali pokloni uručeni su slijedećim mališanima:

Selo Podčauš: Gušić Hidajetu, Memišević Nuriji, braći Džanić Muhamedu i Fetahiji.

Selo Rakovac: petero braće i sestara Manjić Vekaz, Behadil, Silvano, Mersiha i Mersida.

Ekipa se dalje uputila u selo Blječeva (opština Bratunac). Područnu školu u tom selu od ove godine pohađat će osmero povratničke djece. Više od pola učenika u ovoj školi su djeca Muharema Ćosića. Uz velike napore (katastrofalna infrastruktura) naši humanitarci su uspjeli da pronađu i ovu porodicu te obraduju djecu. Ruksake i pribor su dobili: blizanci Muhamed i Muamer koji pohađaju peti razred, zatim njihov brat Arnel koji će u drugi razred, brat Muhidin (treći razred) te sestra Marizela koja kreće u prvi razred.

U povratničkom selu Potočari poklone su dobili braća Nurija i Jakub, a u Srebrenici još jedan mali genijalac kreće u prvi razred, pa smo odlučili da posljednji ruksak bude uručen upravo njemu – Ustić Redžepu, te smo mu poželjeli uspješno školovanje.

Da slike govore više od pisane riječi možete se uvjeriti u nastavku.




Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, građanima Tuzle i okoline, UG „Vive žene Tuzla“, Mensuru Aliću (Menprom ), te foto studiju „Muđi“ na izrađenim fotografijama koje smo poklonili djeci.

JOŠ SLIKA


A.M.