TUZLARIJE - HUMANOST

28.07.2010.
Međunarodni forum solidarnosti ˝Emmaus˝ - saopštenje
Otvoren humanitarni telefon za akciju ˝Ja i BiH za Gazu˝


Nakon napada izraelske vojske na pojas Gaze, u januaru 2009. godine, volonteri MFS-EMMAUS-a odlučili su dići svoj glas protiv blokade Gaze, te organizirati prikupljanje humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo. Od tada je MFS-EMMAUS uložio sve napore da tu pomoć dostavi ljudima kojima je namijenjena. Predstavnici naše organizacije su mnogo puta pokušali ući u pojas Gaze, što su konačno uspjeli u avgustu iste godine, kada smo dobili zvanično odobrenje za registraciju našeg ureda u Distriktu Er – Rimal u Gazi. Početkom 2010. godine stupili smo u kontakt sa turskom organizacijom IHH, te u maju mjesecu poslali humanitarnu pomoć za stanovništvo Gaze u sklopu humanitarne flotile, brodom „Mavi Marmara“

MFS-EMMAUS uspostavio je plan rada koji ima za cilj nastavak organiziranja prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo Gaze, te razvijanje projekata sa lokalnim organizacijama u Gazi, čije će aktivnosti biti usmjerene na zaštitu prava žena i djece.

Humanitarni broj je: 090 292 048, poziv na ovaj broj iznosi 3 KM



Napomena:
Nevladina Međunarodna organizacija Forum solidarnosti - Emmaus, upravlja Prihvatnim centrom poznatim kao Duje, Doboj Istok, koji pruža pomoć ugroženim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini, bez obzira na vjeru i nacionalnost, u kojem je krov na glavom našao 361. štićenik, među kojima su stari, iznemogli, izbjeglice, djeca i odrasli sa posebnim potrebama.