TUZLARIJE - HUMANOST

07.10.2010.
Posjetili smo najbolju Sekciju dobrovoljnih darivaoca krvi u Federaciji


U Termoelektrani Tuzla djeluje Sekcija dobrovoljnih darivaoca krvi koja okuplja preko 200 članova od kojih su mnogi višestruki davaoci. Na federalnom nivou ova sekcija godinama bilježi najbolje razultate.



Danas je u ambulanti ove fabrike organizovana jedna od tri godišnje akcije darivanja krvi. Uz vrlo dobar odziv i činjenicu da su danas neki davali krv po pedeseti, šezdeseti pa i stoti put, treba spomenuti i vedru atmosferu među davaocima. Šale, smijeha i zezanja bilo je na sve strane.



Jedna od radnica, Mujabašić Jasminka (54), šalila se i nasmijavala druge dok je davala krv.


Jasminka Mujabašić


Jasminka je danas ubilježila svoje trideseto davanje krvi, smatra da treba biti human i dodaje: - Neka nikome ne treba moja krv ali ako zatreba evo je. Neka ima puno dobrovoljnih davalaca, živi i zdravi bili.


Mara Regić


Mara Regić (64) danas je dala krv 53. put, kaže da je istinski sretna kada daje krv. Redovno daruje krv od osamedesetih godina i ima namjeru nastaviti do dozvoljene gornje dobne granice, "to je za mene nešto veliko i sveto", dodaje skromno.


Zdenko Benković
Čovjek koji ovu sekciju vodi već 18 godina je Zdenko Benković:

- Radimo ovo od šezdesetih godina, zadnjih 18 godina ja sam tu, prosječno se godišnje organizuju 3 akcije i to u januaru, junu i oktobru. Odaziv je dobar, broj darivaoca varira od 60 do 80. Dobro je jer imamo podršku menadžmenta, sindikata, sekcije demobilisanih boraca, aktiva žena i drugih. Imamo rješen i status za razliku od drugih darivaoca. Mislim da nije teško naći ni davaoca ako se obezbijedi bar minimum uslova, a ovdje se pravdaju nadnice, odvede na izlet, pruži neka prednost u liječenju. Uspio sam da obezbijedim besplatnu markicu za partipaciju višestrukim davaocima na kantonalnom nivou. Godinama smo najbolja sekcija. U Termoelektrani ima preko 200 darivaoca, a mnogi su višestruki. Neki danas daju i 50. i 60. put, a kolega Dragan Petrović je jubilarac, danas daruje 100. put, njemu će biti uručena posebna zahvalnica i nagrada, rekao je danas Benković.

Svi koji su darovali krv više od pet puta danas su dobili zahvalnicu. Jedan od njih je i Anes Kovačević koji je dao krv u Termoelektrani deset puta, a davao je i ranije.


Anes Kovačević


Zanimljivo je da je Anes Kovačević najmlađi Zlatni ljiljan u Bosni i Hercegovini jer se kao petaestogodišnjak uključio u odbranu svoje zemlje. Kao i drugi ističe humanu stranu ovakvih akcija i potrebu da se pomogne drugima.



Krv se kod nas ne može kupiti, a ni prodati, može se samo darivati. Od humanosti zavise mnogi životi. Danas smo slikali one kojima to ne treba objašnjavati, a idući put nadamo se da će biti i onih koji su se odlučili da krenu njihovim stopama.

S.M.