TUZLARIJE - HUMANOST

15.03.2011.
Narodno pozorište Tuzla
Humanitarna akcija za liječenje Adele Bajrić


Menadžment i Sindikat Narodnog pozorišta Tuzla pokrenuli su humanitarnu akciju u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za liječenje (operaciju – transplantacija rožnjače) uposlenice Narodnog pozorišta Tuzla, Adele Bajrić. Ukoliko se ne izvrši transplatacija rožnjače na oba oka, Adeli Bajrić prijeti gubitak vida. Tim povodom, danas je u Narodnom pozorištu Tuzla održana press konferencija na kojoj su najavljene predstave koje će realizirati u okviru ove humane akcije. Press konferenciji su prisustvovali: direktor Narodnog pozorišta Tuzla, predsjednik Sindikalne organizacije Pozorišta i predstavnici producentskih kuća koji će izvesti predstave u okviru ove akcije.



- Na prijedlog ljekara Adela Bajrić je upućena na operaciju u Kalugu. Operacija košta oko 4.000 eura za jedno oko, a tu je uračunat i smještaj za petnaest dana, s tim da ona mora operisati i drugo oko. Svaki dan boravka je 21 euro, tako da ona nije u mogućnosti, ni njena porodica, da pokriju te troškove. Odlučili smo se na pokretanje humanitarne akcije i pozorišta iz Bosne i Hercegovine prihvatila su našu ideju – kazala je Remira Osmanović, ispred Sindikalne organizacije Narodnog pozorišta Tuzla.

Učešće u ovom projektu uzeli su: Pozorište mladih Tuzle, UG „Talija“ Tuzla, ArtTeatar Tuzla, UG „Mungos teatar“ Tuzla, Lutkarski teatar „Sale“ Tuzla, Draft Teatar Tuzla, Udruženje estradnih izvođača TK i drugi. Sav prihod od pozorišnih predstava izvedenih u okviru ove akcije biće uplaćen na račun Sindikalne organizacije Narodnog pozorišta Tuzla za liječenje – operaciju, Adele Bajrić.



Predstave koje će biti odigrane u okviru humanitarne akcije za liječenje Adele Bajrić:

„Gospođa ministarka“ - NP Tuzla
„Imitacija života“ – Pozorište mladih Tuzle
„Državni lopov“ – UG „Talija“ Tuzla
„Ne igraj na Engleze“ – UG „Mungos teatar“ Tuzla
„Kandidat br.1“ – Art teatar Tuzla

“Jel tražite sobu” - Autorski projekat Melihe Fakić

Dječije predstave:

„Čarobnjaci sa šumskog izletišta“ – UG „Talija“ Tuzla
„Bajke iz stare sehare“ – Lutkarski tetar „Sale“
„Vesela školska patrola“ – Gradsko pozorište Živinice

Ovu humanitarnu akciju podržala su i ostala pozorišta u Bosni i Hercegovini, te nekoliko udruženja: SART Sarajevo koji že izvesti predstavu „Ay, Carmela“, Bosansko narodno pozorište Zenica, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Narodno pozorište Sarajevo, Centar za kulturu Zavidovići, Draft tetar Tuzla, Narodno pozorište RS Banja Luka i Udruženje estradnih izvođača TK.


Sredstva se mogu uplatiti na račun Sindikalne organizacije JU Narodnog pozorišta Tuzla, broj 1610250010770054 kod Raiffeisen bank, sa naznakom za liječenje Adele Bajrić.

S.P.