TUZLARIJE - HUMANOST

15.09.2011.
Selo Ratiš u Gornjoj Miričini
Forumaši Tuzlarija pomogli porodici Ahmeta Mešanovića


Selo Ratiš u Gornjoj Miričini udaljeno je svega sedam kilometara od asfaltnog puta Lukavac – Gračanica, a po svemu što se u selu može vidjeti čini se kao da je kilometrima udaljeno od civilizacije. Put do samog sela je makadamski i u lošem je stanju. U selu živi nekoliko porodica u trošnim kućama, a među njima je i sedmočlana porodica Ahmeta Mešanovića, za koju je prije nekoliko dana objavljen apel za pomoć na našem portalu.



Ahmet je do prije mjesec dana radio kao građevinski radnik i tako uspijevao prehraniti porodicu, no dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je teško povrijeđen i ostao je potpuno paralizovan. Oduzeta mu je lijeva strana tijela, a izgubio je i pamćenje. Od tog trenutka život za porodicu Mešanović postaje pravi pakao. Ahmet, supruga Hanka, Ahmetovi roditelji i djeca Elma, Emra i Selvedina žive u trošnoj šupici, koja je, sudeći prema onome što smo vidjeli, premala za jednog čovjeka, a kamoli za ovoliku porodicu.





Otkako je Ahmet nastradao u kuću više niko ne donosi novac i porodica nema od čega da živi, priča nam Hanka Mešanović, koju smo sa djecom zatekli kod kuće, dok je Ahmet bio na terapijama.



- Nemamo nikakvih primanja, ni sama ne znam od čega živimo. Dok je Ahmet bio zdrav, išao je radio za dnevnicu i na taj način nas prehranjivao. Kako je nastradao, brigu o nama vodi Rasim, Ahmetov brat. Komšije su nam posudile invalidska kolica kojima se Ahmet trenutno služi. Koristi injekcije i tablete koje koštaju 80KM, kaže Hanka Mešanović.

Pored navednog, obzirom da ide zima, porodici je potreban ogrjev. Kupatilo je također jedan od prioriteta, obzirom da se svi ukućani kupaju u lavoru.





Nakon što je na našem portalu objavljen apel za pomoć, javilo se nekoliko donatora iz Tuzle i Kalesije koji su ih posjetili, a danas su to učinili forumaši Tuzlarija. Naši forumaši već devet godina vlastitim sredstvima nastoje da barem malo pomognu, kada neće oni koji bi to trebali da rade, socijalno ugroženim porodicama u BiH. Za ovu porodicu pripremili su bogate prehrambene pakete, pomoć u odjeći te školski pribor za djecu. Porodici su uručena i novčana sredstva u visini od 480KM, koja će im sigurno u narednom periodu dobro doći.





Ukoliko ste u prilici da im na bilo koji način pomognete možete im se javiti na br. telefona 062-960-987 ili direktno uplatiti sredstva u Uni Credit banci na žiro račun 3386202130814961.

S.P.