TUZLARIJE - HUMANOST

25.09.2011.
143 članice Udruženja žena Tuzle učestovale u šetnji na Vilsonovom trgu

Četvrta "Trka/šetnja za ozdravljenje“ ("Race for the cure") koja je održana u subotu 24 septembra 2011. godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, okupila je do sad najveci broj oko 4000 učesnica medju kojima i 400 žena koje su uspješno prebrodile ovu bolest.


Ova humanitarna manifestacija koja ima za cilj podizanje svijesti u borbi protiv karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini imala je osim podrške iz cijele BiH, podršku i žena iz Ploča, tako da je poprimila i međunarodni karakter.



Fondacije JDC i Suzan Komen iz SAD-a Projekat "Race for the cure" realiziraju u 143 grada svijeta, u kojima učešće uzimaju vec milioni gradjana.Od sredstava prikupljenih u BiH, za ovu Trku će biti kupljeni paketići prve pomoći za novooperisane pacijentice od karcinoma dojke i uručit će se ženama na području cijele BiH.



Ove američke organizacije uz učešće 20 NVO iz cijele BIH organiziraju Trku/šetnju kroz WHEP projekat -Osnaživanje zdravlja žena, i rano otkrivanje karcinona dojke.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je predsjedavajući Predsjedništva g. Željko Komšić, a počasna predsjednica je g. Danuta Moon, supruga američkog ambasadora NJ.E. Patricka Moona, koji je i lično pozdravio učesnice danasnje trke. Podrsku su dali gradonačelnik Sarajeva g. Alija Behmen, nečelnik Novog Sarajeva g. Kođo, te brojni ambasadori i predstavnici ambasada u nasoj zemlji.


U muzičkom dijelu učestvovala je Hanka Paldum, a već tradicionalno manifestaciju je vodio Mimo Šahinpašić.Moramo se i pohvaliti da smo za svoj rad nagradjeni od organizatora laptopom, koji će nam i te kako dobro doći.
Ovom prilikom posebnu zahvalnost izrazile bi direktorici projekta u BiH g. Neli Hasić za podršku koju imamo svih čest godina koliko traje projekat.

Mujesira Haman