TUZLARIJE - HUMANOST

23.03.2012.
Humanitarni koncert tradicionalne pjesme
Zajedno za Samirovo ozdravljenje

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla u petak uvečer je održan humanitarni koncert „Pjesmom za srce“ u organizaciji Ansambla „Zefir“ iz Srebrenika. Sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen je za liječenje Samira Okića, tridesetpetogodišnjeg oca dvoje maloljetne djece.



U junu prošle godine otkriveno je da Samir boluje od dilatativne kardiomiopatije i neophodna mu je hitna transplantacija srca sa plućnim krilom koju je jedino moguće izvršiti u inostranstvu i za šta su potrebna velika materijalna sredstva.

- Ansambl „Zefir“ uz podršku kalesijskog hora „Nuru Ayni“ odlučio je napraviti ovakvu manifestaciju, pomoći Samiru i ujedno publici pružiti kvalitetan muzički program. Ideja za organizaciju ovog koncerta bila je želja da participiramo u prikupljanju novaca za Samirovo liječenje koje njegova porodica nije u mogućnosti sama obezbijediti jer je u pitanju 300.000 eura, kazao je za naš portal Tarik Moranjkić, sekretar Ansambla „Zefir“.



Učesnici programa su dvosatnim izvođenjem ilahija, kasida i sevdalinki omogućili publici da uz humanost osjete i ljepotu ove vrste muzike.

Srca publike svojim emotivnim nastupom osvojio je Mirza Selimović iz Srebrenika, koji je dostigao veliku popularnost učešćem u show programu „Zvijezda možeš biti“.



- Samir Okić je moj sugrađanin i zbog toga se nisam dvoumio da li da prihvatim učešće u ovom humanitarnom koncertu. Drago mi je da na ovaj način mogu dati svoj doprinos spašavanju jednog života“, kazao je Selimović čije je interpretacije publika u više navrata nagradila ovacijama.



Ništa manje aplauza nisi dobili ni ostali izvođači koji su ove večeri pjevali za humanost, a to su: Hor „Nuru Ayni“ iz Kalesije, Ansambl „Zefir“ iz Srebrenika te intepretatori Jasmin Hasić i Armin Muzaferija.





Hor „Nuru ´Ayni“ je formiran 29. juna 2005. godine, kao sekcija u sklopu kulturno-umjetničkog društva "Halisije", sa sjedištem u Kalesiji. Članovi hora predano rade na očuvanju tradicije i kulture Bošnjaka. Do sada su imali velik broj nastupa širom Tuzlanskog kantona, a njihov talenat su prepoznali i mnogi ljubitelji religijske i tradicionalne muzike iz inostranstva. Nuru ´Ayni, što na bosanskom jeziku znaci "Svjetlost oka moga", je veoma mlad i perspektivan hor koji je za relativno kratko vrijeme postigao mnogo uspjeha. Svoj trud i rad, hor je krunisao izdavanjem svog prvog CD-a pod nazivom „Samo Jedan je“, na kojem se nalazi devet ilahija i kasida.





Ansambl „Zefir“ je vokalno – instrumentalni sastav koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik. Počeo je sa radom u septembru 2008. godine kao horska sekcija koja je njegovala i baštinila islamsku duhovnu muziku. Polovinom 2011. godine, raspisuje audiciju za prijem novih članova hora i formira sekciju orkestra, te dolazi na ideju novog naziva Ansambl “Zefir”, pod kojim i danas djeluje. Ansambl „Zefir“ broji 50 članova, koji su upornim radom i zalaganjem za relativno kratak vremenski period uspjeli pokazati zavidne rezultate.







Na kraju koncerta organizatori su se zahvalili svim učesnicima uvjereni da će dobrota i humanost pomoći Samiru Okiću.

S.P.