TUZLARIJE - HUMANOST

17.05.2012.
Humanitarna akcija ˝Svi za Seju˝ uspješno se privodi kraju


Ferizović Seadu, početkom marta 2009. godine dijagnosticiran je Hodgkin limfom (izuzetno agresivno- maligno oboljenje krvi). Sead je inače diplomirani defektolog logoped, ima dvadeset i osam godina, nezaposlen, i živi sa samohranom majkom koja je takođe nezaposlena.



Sead se liječio u Tuzli, na UKC gdje su ljekari odradili sve što je bilo u njihovoj moći, ali obzirom da prva transplantacija koja je urađena u BiH, nije dovela do izlječenja, ljekari su Seadu preporučili alogenu transplantaciju koštane srži (ćelije donira podudarni nesrodni donor) koja se može uraditi samo van granica BiH, obzirom da u BiH ne postoji banka koštane srži. Sama transplantacija koštane srži košta cirka 250.000 eura.

U mjesecu novembru 2011. godine pokrenuta je velika humanitarna akcija za pomoć ovom mladom momku i to pod nazivom „SVI ZA SEJU“. Nakon realiziranog velikog broja akcija uz pomoć vrijednih volontera u Tuzli, Živinicama i drugim gradovima BiH ali i u inostranstvu, prikupljena su cjelokupna potrebna sredstva za troškove transplantacije.

Sead se trenutno nalazi na liječenju u Univerzitetskoj klinici Wuerzburg, gdje će iduće sedmice primiti IV ciklus imunoterapije (monoklonalno antitijelo anti CD 30; Brentuximab Vedotin). Nakon završenih pretraga koje su uslijedile nakon III ciklusa terapije, možemo sa velikom radošću reci da je bolest odlično odreagovala jer se tumorska masa smanjila se za 2/3 u odnosu na njenu veličinu prije terapije navedenim lijekom.

Sead je sada doveden u stanje kada je idealno da se uradi alogena transplantacija koštane srži, koja mu pruža jedinu priliku za mogućnost ozdravljenja. Za otprilike mjesec dana (vremenski period potreban da se urade detaljne pretransplantacione pretrage) će uslijediti sam akt; transplantacija koštane srži.

Ovim putem se želimo najiskrenije zahvaliti u Seadovo ime i u ime Seadove porodice svim ljudima dobre volje koju su uzeli učešće u ovoj akciji, te pomogli Seadu da ode liječenje van Bosne i Hercegovine.

Selma Bajramović