TUZLARIJE - HUMANOST

18.06.2012.
Nova akcija forumaša Tuzlarija
Uručen računar sestrama Medini i Medihi Muškić iz Cerske


U zaseoku Muškići koje pripada opštini Vlasenica skromnim životom živi četveročlana porodica Muškić: babo Muhamed sa suprugom i dvije djevojčice Medina i Mediha. Od kada je Muhamed nesretnim slučajem ostao bez noge vođenje domaćinstva palo je na pleća ženskih članova ove porodice. Bez bilo kakvih primanja život nije lak, ali dobri ljudi sa svih krajeva svijeta s vremena na vrijeme pokažu svoju humanost i daju nadu u bolje sutra.



- Znamo da je hrana najpotrebnija, ali smo željeli učiniti nešto više. Medina i Mediha su još u osnovnoj školi i njihove potrebe rijetko budu prioritet u skromnom domaćinstvu. Zato smo željeli da naš poklon bude namjenjen prvenstveno njima, njihovoj edukaciji i napredovanju, a to je, smatrali smo, najveća investicija, kazao je Chupo, forumaš Tuzlarija.



Donacije za ovu akciju su, kao i u svim predhodnim slučajevima, pristizale sa svih krajeva svijeta. Svoj doprinos najviše su dali forumaši i prijatelji Tuzlarija koji su svojim donacijama i animiranjem prijatelja prikupili najveći dio potrebnih sredstava za kupovinu računara.

Novi laptop kupljen je prije mjesec dana. Imali smo želju da naše prijatelje usrećimo što prije no obilne kiše i silne poplave koje su oštetile put do njihovog doma, nisu nam to omogućile. Iako je i taj put do sela Muškići bio oštećen, sa kišama je bio neupotrebljiv, ali to nas nije spriječilo da tražimo alternativu. Uz asistenciju povratnika koji odlično poznaju ovaj kraj našli smo obilaznicu i put do osmijeha porodice Muškić. Kako je protekla akcija najbolje će dočarati naš video zapis u nastavku teksta.



Medina i Mediha su sada na raspustu. Medina će u osmi razred, dok će Mediha u šesti. Dobre su učenice, slušaju roditelje, a stignu i puno toga uraditi u domaćinstvu i pored činjenice da tokom školske godine pješače nekoliko kilometara do škole.

Treba naglasiti da ovo nije prvi računar koji doniramo povratnicima. Prošle godine računar je dobio Hariz Čeliković iz Nove Kasabe, a ranijih godina i Hidajet Gušić iz sela Podčauš (Bratunac)

Inače, u narednom period planiramo našu stalnu akciju podrške učesnicima Marša mira. Namjera nam je da, kao i predhodne tri godine, u saradnji sa Udruženjem žena „Jadar“ obezbjedimo obrok učesnicima Marša.


B.K.