TUZLARIJE - HUMANOST

17.07.2012.
Još jedna uspješna humanitarna akcija forumaša Tuzlarija i prijatelja
Osiguran kombi za osnovce u Liplju


Dugogodišnji problem školaraca u Liplju, o kojem smo godinama pisali na našem portalu, bio je prevoz učenika. Država, tačnije Republika Srpska, prevoz za ovu djecu nije obezbjedila iako školarci pješače nekoliko kilometara kroz šume i neuslovne puteve. Naročito je teško u zimskom periodu kada na nastavu 21 đak stiže u kamionu koji inače ima pet mjesta u kabini. Tako prvih pet sjedne u kabinu, a ostali iza. Gužva je velika, ali sve je bolje od pješačenja.

Ipak, zahvaljujući dobrim ljudima, prije svega Holanđanki Augustini Rahmanović iz Udruženja građana "Vive žene" i forumašima Tuzlarija koji su Holanđane upoznali sa problemom prevoza djece, danas je u Liplje stigao pravi školski kombi u kojem će se školarci u buduće voziti. Sredstva za donaciju osigurali su članovi Udruženja „Stichting Proplan“ iz holandskog grada Gouda koji su u aprilu od forumaša Tuzlarija doznali za probleme osnovaca iz Liplja.



Sa prikupljanjem sredstava krenulo se odmah, a danas je ključeve od kombija mještaninu Liplja Muharemu Sinanoviću, poznatijem kao hadžija Šiško, uručio Willem Pronk, predstavnik Udruženja „Stichting Proplan“.



- Četiri godine traje naše prijateljstvo sa ovim učenicima i tokom tog perioda upoznali smo i njihovu sreću zbog dobijenih petica, ali i muke kada mokri i promrzli od hladnoće dođu u školu nakon višesatnog pješačenja, kazao je forumaš Chupo.

Skromne mogućnosti, ali velika želja da se pomogne, razlog su brojnih akcija koje su realizovane.

- Subvencionirali smo troškove prevoza đaka, obezbijedili im užinu tokom školske godine, obezbijedili novogodišnje i bajramske paketiće, ali i više puta organizovali podjelu školskog pribora i ruksaka. Neizmjerno smo sretni što je danas u ovo mjesto došao kombi koji će učenicima olakšati školske obaveze. Jedna velika briga sada je riješena, ali naše akcije se nastavljaju u nekom drugom obliku, napominje Chupo.



Radost sa mališanima Liplja podijelila je i njihova učiteljica Elvisa Kičić.



- Mislim da je ovo sigurno najradosniji dan za naše školarce unazad sedam godina koliko radim sa njima. Period kada su djeca pješačila i do osam kilometara do škole odlazi u prošlost. Veliku zahvalnost dugujem forumašima i prijateljima Tuzlarija koji su naši vjerni prijatelji i koji su pokazali svoju iskrenu ljubav i prijateljstvo prema našoj djeci. Također, velika hvala i donatorima iz Holandije, kazala je učiteljica Elvisa Kičić dodavši da će u novoj školskoj godini biti upisano deset novi prvačića, što je do sada najveći broj školske djece od povratka Bošnjaka u Liplje.

Inače, život mještana Liplja izuzetno je težak, što u velikoj mjeri kreira i lokalna vlast u Zvorniku koja već godinama ne čini ništa kako bi olakšala svakodnevnicu mještana u ovom povratničkom selu.

Vezani tekstovi:

Donirani ruksaci za učenike osnovnih škola

Uručeni bajramski paketići djeci iz Liplja i Nove Kasabe

Uručeni paketi maloj raji iz sela Liplje (Zvornik) III

Uručeni paketići maloj raji iz povratničkog sela Liplje II

Zahvalnost forumašima Tuzlarija

Uručeni bajramski paketići za malu raju iz sela Liplje I

S.P.