TUZLARIJE - HUMANOST

16.11.2012.
Najava humanitarne akcije
˝Prijateljstvom za Zarinu budućnost˝


U srijedu, 21. novembra 2012. godine, u 19:00 u sali kina Kaleidoskop održat će se humanitarna priredba pod nazivom "Prijateljstvom za Zarinu budućnost".

Mi, Zarini prijatelji, odlučili smo organizovati ovu akciju s ciljem prikupljanja potrebnih novčanih sredstava za Zarino liječenje.

Prijatelji projekta i učesnici:
- KBS "TUZLA - SINBRA" Tuzla;
- Plesni studio "Sandoval";
- FA "Panonija" Tuzla ;
- Plesni klub "Flamenco" Tuzla ( Hip-Hop Kryptonight crew, Akrobatski Rock ´n´ Roll );
- Klub Ritmicko- sportske gimnastike (KRSG) " Sloboda" Tuzla;
- Instrumentalna grupa "Balsika";
- "Acustik trio" band, te mnogi drugi solo izvođači plesa i pjesme...

O Zari!

Sivčević Zara (ime Zara znači sjaj, svjetlost), je djevojčica koja ima 6 godina i 6 mjeseci. Zara ne hoda, nikada nije mogla stojati, nikada nije mogla napraviti nijedan korak. Rođena je mala (820 grama težina, 30, 5 cm dužina), mlada ( u 28 nedjelji trudnoće svoje majke), nezrela, sa nizom zdravstvenih problema. Dijete kome niko nije davao šansu da će preživjeti. Nije mogla kontrolisati glavu, kičma joj se savijala na sve strane kao od gume, nije imala koordiniranost pokreta nogu i ruku, a puzanje i sjedenje za Zaru i za nas su bili san. U inkubatoru je provela 67 dana i odmah po rođenju uključena u program habilitacije, dijagnosticirana joj je : cerebralna paraliza- hipotoni sindrom, iščašen desni kuk, nezrelost, stopala u equinovarusu.

Njeno liječenje uključuje tri pravca zdravljenja: ortopedski, fizioterapeutski i razvojno nevrološki.

Do sada su urađene tri vrlo komplicirane i teške operacije urađena su joj dva tretmana paralize mišića botulinom, da bi joj paralizirali mišiće i vježbanjem ispravili koljena, u gipsu je bila najmanje godinu dana svog života

Godinu dana je nosila ortozu denis-braun i vježba cijeli svoj život.

Zara sada počinje ispočetka. Sada sa 6 godina i 6 mjeseci, Zara prvi put ima mogućnost da vježbanjem postigne za sebe nešto. Da prvi put stane sama na svoja stopala, da osjeti težinu svog tjela na stopalima, da napravi svoj prvi korak. Uključena je u program rehabilitacije na Institutu za rehabilitaciju i protetiku Soča u Ljubljani. To znači da Zara sada počinje sa vježbama u hodalici i stojalici. sa električnim stimulansima mišića. Program sadrži radne terapije, terapije logopeda i psihologa, vježbe u bazenu. Vrlo naporan, zahtjevan i skup program rehabilitacije koji sa troškovima življenja u Ljubljani za Zaru i njenu mamu koštaju jako mnogo. Nakon svih ovih operacija i tretmana, nakon četiri godine plaćanja Zarinog liječenja u Ljubljani, došlo se do pitanja: kako dalje....

Ulaznice za Humanitarnu akciju možete kupiti po cijeni od 3 KM na platou kod Ismeta i Meše u subotu, nedjelju i ponedjeljak ( 17. 18. i 19. novembar 2012. godine) od 12:00 do 14:00, kod akreditovanih volonterki i volontera, te na dan održavanja priredbe od 18:00 na ulazu u kino Kaleidoskop.

Zarini prijatelji! ♥