TUZLARIJE - HUMANOST

18.04.2013.
Radost za mališane Podrinja
Školski pribor i ruksaci za učenike u selu Osmače


U organizaciji forumaša Tuzlarija i članica Udruženja žena „Hedija“, podružnica Tuzla, uručeni su ruksaci i školski pribor djeci koja pohađaju područnu školu u selu Osmače, nadomak Srebrenice.



- Da se dobra djela reprodukuju svjedoči i ova posjeta, koja je realizovana skupa sa našim prijateljicama iz Udruženja žena „Hedija“ iz Tuzle. Iako se bliži kraj školske godine, odlučili smo da na vrijeme obradujemo ovu djecu kako bi njihovi roditelji imali jednu brigu manje kada krene nova školska godina, izjavio je forumaš Čupo.



Djeca su bila uzbuđena i naravno sretna, a pravo zadovoljstvo je uslijedilo nakon što su otvorili ruksake i vidjeli njihov sadržaj.

- Vidjevši sa koliko radosti i oduševljenja otvaraju ruksake i otkrivaju njegov sadržaj, mogu samo reći hvala svima koji su uzeli učešće u realizaciji ove akcije, kazala je Emina Tufekčić, članica Udruženja žena „Hedija“ iz Tuzle.









Donacijom ruksaka i školskog pribora, osim malim đacima pomogli smo i roditeljima koji ionako jedva uspjevaju sastaviti kraj sa krajem sa oskudnim kućnim budžetom.

Područnu školu u selu Osmače trenutno pohađa ukupno 14 učenika, od prvog do petog razreda, a nakon toga djeca školovanje nastavljaju u Srebrenici. Nastavnici razredne nastave Alma Garagić i Edin Selimović vode brigu o ovim mališanima, kao i dobri ljudi koji ih povremeno posjećuju.



- Ovakve akcije zaista znače mnogo našim učenicima, ali i njihovim roditeljima. Većina povratnika u ovom mjestu je nezaposlena, a tokom jedne školske godine potrebno je obezbijediti djeci od školskog pribora, odjeće i obuće, užine do svih ostalih stvari potrebnih za jednog osnovca. Pitanje prevoza je riješeno i za to se brine Opština Srebrenica. Najveći problem nam predstavlja nedostatak vode za piće. Škola naime od februara nema vode – kazao je Selimović.



Bez obzira na sve potoškoće sa kojima se susreću učenici i nastavnici u ovoj školi, entuzijazma ne manjka. Već u narednom periodu, tokom ljetnjeg raspusta, uslijedit će krečenje škole kako bi prostor u kojem djeca svakodnevno borave, s početkom nove školske godine bio što ugodniji.

S.P.