TUZLARIJE - HUMANOST

17.10.2013.
Srednja mješovita hemijska škola Tuzla
Humanitarna akcija učenika




Nakon što su mediji objavili apel za pomoć Šemsi Čikarić, iz Gornjeg Mosnika, samohranoj majci troje djece Merime (4), Mirsade (5) i Roberta (7), učenici naše škole nisu oklijevali. Svjesni teške materijalne situacije u kojoj se nalazi ova porodica, te činjenice da ja mala Mirsada 100-postotni invalid, a majka nezaposlena i bez primanja, pokrenuli su hitnu akciju i za samo jedan dan prikupili 197, 05 KM u novcu, zatim pomoć u odjeći, slatkiše, igračke, određenu količinu hrane, te se uputili u Gornji Mosnik gdje stanuje ova porodica.



- Bili smo jako dirnuti, tužni zbog onoga što smo vidjeli. Porodica živi u vrlo skromnim uvjetima. Majka živi sama sa djecom u jednoj sobi. Struje nema, ogrjeva nema, namještaj je oskudan, djeca slabo obučena. S druge strane majka je borac, po obližnjem šumarku sakuplja suharke za ogrjev, dva puta sedmično vodi Mirsadu na vježbe u Dom zdravlja iako je se do kuće jako teško popeti jer je kuća na krajnjem dijelu Gornjeg Mosnika i bez kolskog puta. Vidjeli smo i upoznali prekrasnu četverogodišnju djevojčicu, Mirelu, koja se odmah raspričala sa nama, crtala nam srce i pričala kako će i ona u školu kod učitelja Hebiba, kao njen brat. Ispratila nas riječima "Nikada vas neću zaboraviti", a nećemo mi mi njih - ističu učenici koji su posjetili porodicu.



Ova akcija pokazuje da u nama još ima dobrote, ljudskosti, merhameta, da je naše malo nekome puno i da ovakvi pozivi u pomoć ne trpe čekanje. Pomoć koju su učenici odnijeli samo će na kratko ublažiti i olakšati dane Šemsi Čikarić pa stoga prenosimo poziv učenicima da se i drugi odazovu, ne samo porodici Čikarić, nego svima onima kojima je pomoć potrebna.



"Zrno po zrno, pogača", naše malo drugima je puno, ujedinimo se u ovakvim i sličnim akcijama, njegujmo solidarnost i humanost- sve su poruke koje u bajramske dane darivanja šaljemo u javnost uz zahvalnost svima koji su se odazvali ovoj akciji.

Amela I.